Ga naar Content
Noord-Holland

Gewonde bij brand op dak middelbare school in Amsterdam

21 juni 2017, 17.25 uur · Aangepast 22 juni 2017, 00.02 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM Op het dak van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam-Zuid is vanmiddag brand uitgebroken.

UPDATE 21:30 uur:
De brand heeft forse schade aan de school aangericht en zal de komende tijd niet gebruikt kunnen worden, meldt de brandweer. Eén naastgelegen woning liep forse waterschade op. De andere ontruimde woningen zijn in de loop van de avond vrijgegeven. Die bewoners kunnen terug naar huis.

Update 19.20:
Het sein brandmeester is gegeven door de brandweer. Ze blijven nog enige tijd nablussen.

Update 18.00 uur (AT5):
De brandweer zaagt stukken uit het dak om bij de vuurhaard te komen. Op die manier probeert de brandweer de brand te beperken tot het dakdeel van het gebouw. Volgens een woordvoerder is er mogelijk sprake van rook- en waterschade aan omliggende panden.

Eén gewonde
De brand brak kort voor 15.00 uur uit. Het schoolgebouw is ontruimd. Hoeveel mensen er in het gebouw aanwezig waren toen de brand uitbrak, is niet bekend.

Op het dak van het gebouw zouden werkzaamheden worden uitgevoerd. Bij de brand raakte in ieder geval één persoon gewond. Dat is een schilder die bij het dak aan het werk was. De man ademde rook in en liep brandwonden op. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis. 

Volgens de rector van de school, David Asser, zijn de vlammen overgeslagen naar de bovenste verdiepingen van het gebouw. Hier zijn ook lokalen aanwezig. Wel benadrukt de rector dat alle leerlingen in veiligheid zijn gebracht. 

De rookwolken die door het vuur zijn ontstaan zijn tot in de wijde omtrek te zien. Zo'n tien naastgelegen woningen zijn ontruimd. De bewoners worden buiten opgevangen.

Brandweer
Een woordvoerder van de brandweer meldt rond 16.00 uur aan NH Nieuws dat er voorlopig druk geblust wordt. "Er komt nog steeds flinke rook van de brand af. We zijn op verschillende manieren bezig de brand te bestrijden."

Hij bevestigt dat er werkzaamheden bezig waren op het dak en dat bij het ontstaan van de brand een schilder gewond is geraakt. "De schilder is naar het ziekenhuis met lichte brandwonden. Wat er precies is gebeurd moeten we gaan uitzoeken en we zullen ook met hem praten."

Op het moment dat de brand ontstond waren er volgens de woordvoerder zo'n vijftig kinderen aanwezig in de school. "Zij konden rustig naar buiten gaan en zijn niet bij de brand betrokken geweest."

Getuige
Een van de leerlingen die tijdens het ontstaan van de brand aanwezig was in het schoolgebouw spreekt van een enorme steekvlam. "Ik zat sommen te maken voor huiswerkbegeleiding", aldus de leerling. " Ik hoorde geschreeuw en glas dat brak. Ik ging kijken en zag een enorme steekvlam een paar lokalen verder."

"We sprintten allemaal naar buiten. De man die schreeuwde was een van de bouwvakkers. Ik weet niet of hij degene was die gewond is geraakt."

Foto: AT5/ Mark Vos