Ga naar Content
Noord-Holland

Sail Den Helder: ondanks aanvaring zal op tallship Nao Victoria 'alles hetzelfde zijn'

21 juni 2017, 15.24 uur
Door: · Foto: NH

OUDESCHILD De bemanning van het tallship Nao Victoria had zich een betere start van Sail Den Helder voorgesteld. Door een botsing met een ander tallship in de haven van het Texelse Oudeschild raakte het schip beschadigd. Toch kan de Spaanse blikvanger gewoon meedoen aan het evenement.

Dat zegt Soledad Gea Shaw, hoofd logistiek van de Nao Victoria. "Het is inderdaad niet de beste manier om aan het evenement te beginnen. Niemand is er blij mee, maar zulke dingen gebeuren", relativeert ze de gevolgen. "We zullen het repareren en alles zal hetzelfde zijn."

Lees ook: Tallship flink beschadigd na aanvaring

"Rond één uur voer de Royal Helena de haven binnen", vertelt Gea Shaw over het moment voor de botsing. "Dat schip kwam recht op de Nao Victoria af en boorde het voorsteven in het bovendek."

Gea Shaw was op dat moment met een deel van de bemanning aan boord, vertelt ze. "Ik hoorde de bemanning schreeuwen. Stop, stop! Toen ik boven kwam, zag ik het voorsteven (van de Royal Helena, red.) in ons schip." 

Zelf repareren
De schade valt mee, vertelt ze. "Op de plek waar het voorsteven van de Royal Helena zich in ons schip boorde, zit nu een gat. Dat zullen we zelf repareren." Voor zover bekend heeft de Royal Helena geen noemenswaardige schade opgelopen. 

Omdat het schip op dit moment wordt gerepareerd, is het betreffende dek momenteel gesloten. "De andere dekken zijn wel gewoon open, dus we kunnen bezoekers uitleg geven. Zoals iedere andere dag." 

Tientallen tallships
De vijfde editie van Sail Den Helder begint morgen en duurt tot en met 25 juni. Behalve de Nao Victoria en de Royal Helena zijn nog enkele tientallen andere tallships uit alle windstreken van de wereld te bewonderen in de Helderse haven.