Ga naar Content
Noord-Holland

NS start in september proef met spoorboekloze dienstregeling

21 juni 2017, 08.44 uur · Aangepast 21 juni 2017, 09.56 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM NS en ProRail gaan vanaf 6 september testen uitvoeren met de eerder beloofde dienstregeling, waarbij zes keer per uur een trein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven rijdt.

Veertien woensdagen lang wordt bekeken of het haalbaar is om op dit traject om de tien minuten een intercity te laten rijden.Treinreizigers moeten er door het zogenoemde 'spoorboekloos rijden' over de hele dag zo'n 15 procent meer zitplaatsen opleveren, zo stelt NS-topman Roger van Boxtel in het AD.

"Treinen zijn gewoon vol in de spits, dus het kan zijn dat die in het spitsuur niet leger is. Maar doordat er meer treinen zijn, kan het zijn dat er een treintje later wel meer kans op een zitplaats is. We gaan een enorme stap zetten op misschien wel de drukste lijn van Nederland."

De test kan leiden tot extra vertragingen. "Vaker vertraging kan ik niet uitsluiten: een test is om te testen. Ik ben blij dat we de reizigers allemaal kunnen waarschuwen dat we veertien woensdagen gaan testen in het belang van de reizigers. We hebben geleerd uit het verleden dat we niet zomaar met iets moeten beginnen.''