Ga naar Content

Varend erfgoed op weg naar Sail: "Nederland is groot geworden met deze schepen"

WORMERVEER Tientallen slepers, duwers en vrachtschepen zijn op weg naar Den Helder. Ze doen mee met het nautische evenement Sail Den Helder, want Nederland mag best weten dat 'we' de grootste collectie varend erfgoed van de wereld hebben. "Dat mag gezien worden en dat moet gezien worden."

De vloot van het varend erfgoed is authentiek, goed onderhouden en uniek in de wereld. Er zijn 140 schepen onderweg naar Den Helder. Een deel is vanmorgen vanuit Wormerveer vertrokken richting Alkmaar, maar ook in Kolhorn en Den Oever liggen schepen te wachten voor de laatste etappe naar Sail 2017.

Een van de erfgoed-schepen is de Citius uit 1904 van Anita en Cees van Dongen. Het schip was tot vlak de oorlog een stoomschip en deed tijdens de wederopbouw van Nederland vooral dienst als vrachtvaarder voor onder meer de Deltawerken. Anita is heel blij met het schip: "Het heeft een mooie geschiedenis. Sinds een paar jaar is het ons vakantiehuis op het water."

De Federatie van Varend Erfgoed Nederland zet zich in voor het behoud van de schepen. Dat wordt steeds lastiger door hoge brandstofkosten en regelgeving vanuit het rijk. Extra aandacht tijdens Sail is daarom meer dan welkom, vindt Anita: "We hopen dat we jonge mensen enthousiast kunnen krijgen om de historie voort te zetten, want voor Nederland vind ik de schepen een heel belangrijk stuk erfgoed."

Foto: