Ga naar Content

NH Peilt: 'Volgend kabinet moet roken flink duurder maken'

Volgens KWF Kankerbestrijding is een flinke verhoging van de accijns op sigaretten de beste manier om roken te ontmoedigen.

Enquete
KWF Kankerbestrijding hield een enquete onder duizend rokers en niet rokers. Daaruit blijkt dat veel mensen voorstander zijn van maatregelen die het roken ontmoedigen en die het voor de jeugd minder aantrekkelijk maken om te gaan roken.

Rookvrije generatie
Twee op de drie Nederlanders streven volgens KWF kankerbestrijding naar een 'rookvrije generatie' en willen dat overheidsmaatregelen om roken te ontmoedigen worden opgenomen in het regeerakkoord van een nieuw kabinet.

Prijsverhoging
'Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat ze een accijnsverhoging wil', zegt Michel Rudolphie directeur KWF Kankerbestrijding. 'Dit is zeer bijzonder: Ik ken geen enkel ander product waarvoor er zoveel stemmen op gaan voor een prijsverhoging.' KWF is voorstander van een verhoging van minimaal 30 eurocent per jaar voor een pakje sigaretten.

Andere maatregelen
Verder zijn veel Nederlanders (65%) het eens met de stelling dat tabaksproducten in winkels uit het zicht verkocht moeten worden en dat er neutrale verpakkingen moeten komen (53%) zonder logo's en kleuren.

Regeerakkoord
KWF hoopt dat een volgend kabinet in het regeerakkoord afspraken maakt om roken te ontmoedigen. 'In de praktijk is gebleken dat accijnsverhoging de meest effectieve maatregel is om roken te ontmoedigen', zegt woordvoerder Marsja Meijer. 'Wanneer de prijs van een pakje sigaretten met 10 procent stijgt, daalt de consumptie met 4 procent.'

Stelling:
Ben jij het eens of oneens met de stelling: Een volgend kabinet moet roken flink duurder maken.

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. 

Door een technische storing verschijnen de Facebook-reacties niet op de website.
Op de NH Nieuws Facebookpagina zijn de reacties wel te zien.

Foto: