Ga naar Content
Noord-Holland

50PLUS kiest Jan Zoetelief als nieuwe partijvoorzitter

17 juni 2017, 18.48 uur · Aangepast 18 juni 2017, 00.19 uur
Door: · Foto: ANP/ Sander Koning

HILVERSUM De leden van 50PLUS hebben vandaag tijdens een partijbijeenkomst in Hilversum Jan Zoetelief gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. Hij volgt partijoprichter Jan Nagel op, die zijn functie neerlegt.

Zoetelief, wethouder in Nijmegen, was voorgedragen door het bestuur. Hij verwierf 143 van de 257 uitgebrachte stemmen.De voormalige Hilversumse wethouder Arno Haye werd tweede. Dick Schouw, die hard oppositie voerde tegen het partijbestuur, eindigde als derde met slechts 44 stemmen.

Zoetelief zei in een reactie dat 50PLUS nu een "stabiele toekomst" tegemoet kan, met ruimte voor discussie voor alle leden. "Ook degenen die niet op mij gestemd hebben."

Lees ook: Voorzitter 50PLUS Noord-Holland uit partij gezet wegens schoolreisje

Opluchting
Mocht Schouw gewonnen hebben, dan "hadden we diep moeten ademhalen en ons achter de oren krabben", aldus de Zoetelief. Ook politiek leider Henk Krol toonde zich opgelucht dat de door het bestuur voorgedragen kandidaat nu voorzitter is geworden en dat de eenheid in de partij is hersteld.

Interne conflicten
50PLUS was de afgelopen dagen het toneel van hevige interne conflicten. Een deel van de leden vindt de verkiezingsuitslag, waarbij de partij vier Kamerzetels haalde, teleurstellend. Ze verwijt het partijbestuur dat het vernieuwing in de weg staat. Schouw voerde het kamp van ontevredenen aan. Hij is de partner van Adriana Hernandez, een bestuurslid dat overhoop ligt met de rest. Het bestuur wil van haar af.

Partijleider Krol stak op de bijeenkomst uitvoering de loftrompet over scheidend voorzitter Jan Nagel. Hij noemde hem "dwars, maar altijd met de beste bedoeling". Nagel zelf - nog net 77 - lijkt nog niet echt van plan de politiek voor gezien te houden. Hij verwees in zijn afscheidsrede naar de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer, die actief bleef tot hij diep in de tachtig was.