Ga naar Content

Brandweerlieden brengen eerbetoon aan omgekomen collega's

NOORD-HOLLAND Op allerlei plekken in de regio stonden brandweermensen om 14.00 uur stil bij hun omgekomen collega's. Ze maakten een ereboog voor de 91 brandweerlieden die sinds de Tweede Wereldoorlog tijdens hun werk zijn overleden.

Ook bij de kazerne in Heerhugowaard vormden brandweerlieden een ereboog. "Op zo'n moment sta je er toch even bij stil, kijk je elkaar aan en leg je een hand op elkaars schouder", vertelt ploegchef Stefan Entius. "Om toch op dat moment het samen door te maken en stil te staan bij hetgeen wat we meegemaakt hebben."

De kazerne in Heerhugowaard kreeg zelf ook te maken met een dodelijk ongeluk. Brandweerduiker John Impink kwam op 4 augustus 2014 op tragische wijze om het leven bij een reddingsactie in het Noord-Hollands Kanaal ter hoogte van Koedijk. Hij redde eerst nog een automobilist die te water was geraakt. Bij het bergen van het voertuig ging het vreselijk mis. Hij werd vijftig jaar oud.

Lees ook: Brandweer herdenkt omgekomen duiker John Impink: "Een moeilijke dag vandaag"

Toch zorgen de risico's tijdens het uitoefenen van het vak niet voor twijfels bij de brandweermannen, aldus bevelvoerder Robin van der Schaft. "We weten dat het een risico is, we weten dat dit kan gebeuren. Daar moet je bij stilstaan, maar we zeggen niet: waar doen we het voor, we stoppen ermee. De meeste mensen op onze post zijn vrijwilliger en gaan met hart en ziel voor de brandweer. Je kan er te allen tijde op rekenen en bouwen "

Foto: