Ga naar Content

Voetbal tijdens ramadan houdt jongeren van de straat

PURMEREND De overlast van jonge moslims midden in de nacht tijdens de ramadan in Purmerend lijkt te zijn verdwenen. Jongerenwerkers van Club Welzijn besloten met de jongeren te gaan voetballen en dat is uitgegroeid tot een enorm succes.

Om 01.00 uur wordt er flink gevoetbald in een sportzaaltje in Purmerend. "Dit zijn de kicks van de Sahara", roept Anouar Laghmami terwijl hij naar zijn open sandalen wijst.

Alleen zijn sportjasje over zijn goud-witte djellaba breekt het beeld van zijn traditionele kleedij. "Ik kan wel zeggen dat er overlast veroorzaakt werd. Vroeger gingen we 's nachts een beetje praten en daar kregen mensen last van. Als de politie dan kwam, dan escaleerde het."

Oplossing tegen overlast
Sporten in het holst van de nacht blijkt de oplossing tegen hangjongeren tijdens de ramadan. Omdat het in de zomer maar een paar uurtjes donker is, kiezen veel moslims er voor om de hele nacht wakker te blijven om te eten. Tot voor kort hingen veel jonge moslims dan midden in de nacht op het Wormerplein in Purmerend en dat gaf overlast.

Khalid el Belkasmi besloot met de jongeren te gaan voetballen en dat was een schot in de roos. Het initiatief groeide en de overlast nam af. Het is nu zo groot dat er een verregaande samenwerking is met Sportvereniging Spurd en de gemeente Purmerend.

Allerlei sporten
De jongeren kunnen voetballen, kickboksen en zwemmen in het Leeghwaterbad. Over tien dagen is de Ramadan afgelopen.

Foto: NH