Ga naar Content

Bouw, Woon, Leef: Hoop voor de Fronikboerderij in Zaandam

ZAANDAM De Fronikboerderij is niet zomaar een boerderij, maar een instituut. Buurtbewoners kunnen niet zonder, want het is een belangrijke ontmoetingsplek voor de bewoners rondom de Westzanerdijk in Zaandam. Er is nu een plan om de boerderij te restaureren en weer bewoonbaar te maken.

Kinderen die twintig jaar geleden boer Fronik hielpen op de boerderij komen nu met hun eigen kinderen om de dieren te verzorgen. Toen boer Fronik stopte met het boerenbedrijf hebben buurtbewoners het heft in eigen hand genomen en de boerderij gebombardeerd tot buurtontmoetingsplek.

Stadskinderen kunnen er ruiken aan het boerenleven. Ook daarom wordt het beschouwd als een unieke plek die niet verloren mag gaan. Volgens deskundigen hoort de boerderij op de monumentenlijst, omdat het geheel van woonhuis, hooischuur en stallen goed laat zien hoe er in de Zaanstreek werd geboerd.

Restauratie
Gelukkig is er inmiddels een plan om de boerderij te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. En dat is hard nodig, want door gebrek aan onderhoud is de Fronikboerderij vervallen tot een bouwval. Ook voor de buurtbewoners is het inmiddels verboden terrein en dus gebruikt men alleen nog maar de stallen en het erf.

In de toekomst wordt de boerderij verbouwd tot zorgappartementen en kunnen de nieuwe bewoners een handje helpen bij de verzorging van de geiten, ezels, kippen en het hangbuikzwijntje. De buurt houdt op deze manier haar bijzondere ontmoetingsplek. Ook kan het erfgoed van boer Fronik zo voortleven.

Video #166333
Foto: marc ruyg