Ga naar Content
Noord-Holland

Vanaf morgen geen roamingkosten meer in EU: dit moet je weten

14 juni 2017, 13.52 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Je vrienden in Nederland jaloers maken door vanaf de Costa del Sol een zomerse video met hen te delen? Tot vandaag kon dat flink in de papieren lopen, zeker als je dat via het 3G- of 4G-netwerk deed. Vanaf morgen maakt het niet meer uit of je die video vanuit Torremolinos of Zandvoort verstuurt.

Het is het gevolg van de afschaffing van de roamingkosten voor bellen, sms'en en internetten, waardoor de kans een stuk kleiner wordt dat je na je vakantie een torenhoge telefoonrekening ontvangt.

Zorgeloos en ongelimiteerd appen, streamen en posten, dus? Als je in één van de 28 landen van de Europese Unie bent, wel. En ook in IJsland, Noorwegen en dwergstaatje Liechtenstein zijn de roamingkosten afgeschaft. 

Dezelfde prijs
In die 31 landen kun je dus bellen en internetten tegen dezelfde prijs als je in Nederland betaalt. Toch zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. 

Heb je een onbeperkte databundel bij T-mobile of Tele2? Dan mag je in het buitenland respectievelijk maximaal tien en zes gigabyte per maand verbruiken.

Wie daar overheen gaat, kan alsnog een rekening voor de extra verbruikte data verwachten. Onbeperkt bellen en sms'en in Nederland betekent dat je dat ook in het buitenland onbeperkt kunt doen.

Maltees terras
Voor providers zonder onbeperkte databundels als KPN en Vodafone geldt geen limiet. Wie bij KPN iedere maand vijftig gigabyte inkoopt, mag die dus ook gebruiken om muziek te streamen op een Cypriotisch strand of foto's te uploaden op een Maltees terras. 

Wel zijn er paar extra regels ingebouwd, die moeten voorkomen dat bijvoorbeeld Nederlanders massaal voor een paar zloty een Pools abonnement afsluiten om de minuten en data vervolgens thuis op te maken.  

Vaker in buitenland dan in thuisland?
Zolang je vaker in je thuisland bent dan in een ander land, of in je thuisland meer data verbruikt dan in het buitenland, is er geen enkel probleem.

Als je provider merkt dat je vaker in het buitenland (een ander land dan waar je provider is gevestigd) dan in je thuisland bent, moet je mogelijk wel meer betalen.  

Als KPN bijvoorbeeld merkt dat je je abonnement vier maanden per jaar in een ander land dan Nederland gebruikt, zal het bedrijf controleren waar je woont. Als blijkt dat je een adres in het buitenland hebt, kan de provider extra kosten in rekening brengen.  

Lagere telefoonrekening
Kort samengevat: voor wie een keer of vaker naar de deelnemende landen reist, zorgt het wegvallen van de roamingkosten bij hetzelfde verbruik voor een lagere telefoonrekening en dus een voordeel. 

Maar wie een jaar in het buitenland gaat studeren of werken of om een andere reden voor langere tijd in een van de 31 deelnemende landen verblijft, kan beter een abonnement in het betreffende land afsluiten.