Ga naar Content

Brandweervrijwilligers beginnen eigen hulpdienst na wegbezuinigen kazerne

JISP De brandweerpost Jisp, in de gemeente Wormerland, wordt in januari van dit jaar gesloten wegens bezuinigingen. De fanatieke vrijwilligers zijn hun plek kwijt, maar ze laten het er niet bij zitten.

Door verslaggevers Joost Lammers, Maarten Edelenbosch en Kimo Demoed

"Hier stond de auto en de boot." Oud-brandweercommandant van Jisp, Jos Wezel, laat de lege kazerne zien, midden in het dorp. Elke maandag komt de oude ploeg brandweervrijwilligers nog bij elkaar, maar blussen is er niet meer bij. Het onbegrip over de sluiting is groot.

Lees ook: Kamerleden willen landelijk onderzoek naar extreem duurbetaald personeel Veiligheidsregio's

"Ik begrijp het eigenlijk nog steeds niet, want we hadden een goed getrainde en goed geoefende ploeg en kostten geen geld. Een auto van 20 jaar oud maar nog hartstikke goed, waar niet meer in hoeft te worden geïnvesteerd." Volgens Jos kost het ongeveer 60.000 euro per jaar om de brandweerpost open te houden.

Geld is er wel
We confronteren hem met de uitkomsten van het onderzoek naar de inhuur van extern personeel, waaruit blijkt dat Veiligheidsregio's veel betalen aan ingehuurde krachten. Jos: "Als je deze getallen ziet, is het wel heel raar om de boodschap te krijgen dat je uit bezuinigingen moet sluiten. Het geld is er wel."

Lees ook: Veiligheidsregio's huren voor miljoenen aan extern personeel in

Jos heeft het brandweervak in de genen, want ook zijn vader heeft jaren bij de brandweer gediend. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van de dorpelingen, want nu ze zelf zijn wegbezuinigd moet de brandweer van verder komen. Een AED-apparaat om te reanimeren staat nog wel bij de deur van de voormalige kazerne. Om toch hulp te kunnen bieden als er iemand in het dorp een hartaanval krijgt. 

IJsclub helpt vrijwilligers uit de brand 
De gemeenschap is hecht. De oude brandweerploeg heeft nog veel motivatie om het dorp van dienst te kunnen zijn en geeft zich niet gewonnen. Om nog iets te kunnen betekenen voor de veiligheid richten ze met financiële hulp van de gemeente een burgerhulppost op. Onderdak is gevonden bij de plaatselijke ijsverenging van de lokale bekendheid ijsmeester Jan Koenen.

Onder het mom van 'als de Veiligheidsregio het niet doet, zorgen we zelf wel voor onze eigen veiligheid'. "De gemeente heeft hier geld voor vrij gemaakt en wij worden vrijwilliger voor de gemeente Wormerland en niet meer voor de veiligheidsregio", vertelt Jos. Ze krijgen een eigen voertuig met blusinstallatie. De gemeente draait op voor deze kosten, terwijl ze ook betaalt aan de veiligheidsregio. 

Lees ook: Brandweer over extreem duurbetaald personeel: 'Het kon niet voor minder'

Of de bijdrage van de gememeente aan de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland dan ook lager is geworden? "Nee", reageert Jos, "die is hoger geworden. Substantieel hoger, heel merkwaardig. Van de vijf voertuigen worden er drie weggehaald en toch betaal je meer. Dat is natuurlijk niet uit te leggen Je betaalt veel meer voor veel minder."