Ga naar Content
Noord-Holland

Obama-portret van Amsterdamse kunstenaar gaat viral: "Dit is wat je hoopt als schilder"

13 juni 2017, 16.15 uur
Door: · Foto: Edwin van den Dikkenberg

AMSTERDAM In de VS is ophef ontstaan over een portret van Obama dat massaal wordt gedeeld op social media. Veel Amerikanen denken dat het het officiële afscheidsportret is, maar in werkelijkheid is het een schilderij van de Amsterdamse kunstenaar Edwin van den Dikkenberg. "Dit is wat je hoopt als kunstenaar."

Van den Dikkenberg wilde gisteravond net gaan slapen toen hij zijn mailbox opende en met verbazing opkeek. In een van de vele mailtjes die binnenstroomden, las hij dat een Amerikaanse nieuwszender hem een vraag stelde over een portret van Obama dat enorm hot was op social media. "Toen ontdekte ik dat het viral was gegaan", vertelt hij in een interview aan NH Nieuws.

Heb je enig idee hoeveel keer het al is gedeeld?
Lachend: "Nee, weet jij het?"

Waarschijnlijk heeft heel Amerika het wel gezien. Hoe is het schilderij op social media terechtgekomen?
"Ik ben professioneel portretschilder en plaats mijn eigen werk regelmatig op mijn website, op Facebook en op Instagram. Ik kan me zo voorstellen dat het bij iemand terecht is gekomen die dacht: 'hé, wat is dit voor iets?'. Die heeft het op Twitter gezet met de vraag of dit het nieuwe staatsieportret zou zijn. Toen is het balletje gaan rollen."

Aha, en toen werd je gebeld door Amerikaanse zenders?
"Ik hoefde geen Engels te spreken, want ze deden het via de mail. Dat viel mee, haha."

Er is ophef ontstaan over hoe hij eruitziet. Wat is er mis mee? Zeggen ze dat ook? 
"In het begin was mij dat niet duidelijk. Ik hoorde het pas later. Hij is in een beige pak geschilderd door mij. Dat is gewoon een artistieke uiting. Later heb ik vernomen dat hij altijd donkerblauwe pakken draagt. Nu hoor ik dat beige pakken niet presidentieel zijn. Als ze dan horen dat dit het 'White House portrait' wordt, wordt dat ineens een topic."

Heeft Obama al gebeld met een opmerking van 'mooi portret, maar maak er even een donkerblauw pak van'? 
"Nee, nog niet, hahaha."

Je bent opeens een beroemde kunstenaar in de Verenigde Staten. Is dat goed voor de bekendheid van je werk?
"Dat hoop ik. Ik - en met mij vele andere portretschilders in Nederland - willen graag meer aandacht voor de portretkunst in Nederland. En dit is natuurlijk wat je hoopt als kunstenaar. Ik heb diverse aanvragen binnengekregen vandaag. Ja, ook vanuit Amerika."