Ga naar Content

Zeldzame Amphicar vaart door Naardense grachtengordel: "Lang op zoek geweest"

NAARDEN Is het een boot? Of toch een auto? Nee en nee. Het is de Amphicar van Naardenees Jacco de Zeeuw, die gisteren tijdens een tochtje over de Naardense grachtengordel naar eigen zeggen onophoudelijk werd gefotografeerd en gefilmd.

"Als watersportliefhebber zijn we lang op zoek geweest naar deze auto", vertelt De Zeeuw aan NH Nieuws. Makkelijk was die zoektocht niet. "Want er zijn er tussen 1961 en 1968 maar vijfduizend van gemaakt." 

Hoewel er tegenwoordig meer soorten amfibievoertuigen rondrijden en -varen, wordt de Amphicar gezien als één van de eerste amfibievoertuigen ter wereld. Ontwerper is de in 2001 overleden Duitser Hans Streppel, die van het amfibievoertuig zijn levenswerk heeft gemaakt. 

Particulier museum
"De meeste zijn vergaan", vertelt De Zeeuw. "En wat er nog is, is vaak in slechte staat." Na drie jaar zoeken vindt hij in een particulier museum nabij New York een goed onderhouden exemplaar. Als klap op de vuurpijl blijkt de eigenaar 'm te willen verkopen. "Een kwestie van gunnen."

Amphicar in particulier museum VS

Daarmee is De Zeeuw één van de naar schatting vier Nederlandse eigenaren van een Amphicar. En daarmee is hij direct het middelpunt van de belangstelling. "We hebben heel veel bekijks met deze auto. Ik denk dat er in een half uur tweehonderd foto's zijn gemaakt. Niet normaal meer."

Een van de mensen die het bijzondere voertuig vastlegden, is Thijs Cobben van de stichting naardenvanafhetwater.nl, gelieerd aan de Stichting Botenverhuur Naarden-Vesting. Hij keek zijn ogen uit, maar heeft niet veel kennis paraat over de Amphicar. "Alleen dat ze heel zeldzaam zijn." 

Doodzonde
De Zeeuw kan nog wel wat feitjes over zijn pronkstuk opsommen: "Hij heeft een topsnelheid van 120 kilometer per uur op land en 8 knopen op het water." Hij verhuurt zijn Amphicar niet. "Het is een waardeobject, dus het zou doodzonde zijn als hij naar de bodem gaat." 

Foto: Naardenvanafhetwater.nl