Ga naar Content

Meer ernstige brandwonden door koken in de buitenlucht

NOORD-HOLLAND Na een jarenlange daling is het aantal mensen dat ernstige brandwonden oploopt tijdens een kooksessie in de buitenlucht vorig jaar weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brandwondenstichting.

Vorig jaar liepen 88 mensen in Nederland tweede- of derdegraagds brandwonden op bij het koken in de buitenlucht. Dat zijn er 7 meer dan in 2015, oftewel een stijging van bijna 9 procent. Volgens de Beverwijkse stichting is de stijging het gevolg van de groeiende populariteit van het koken in de open lucht.

De stichting noemt het 'opvallend' dat het aantal ongelukken waarbij benzine of spiritus in het spel was, is verdubbeld. Liepen in 2015 nog 13 mensen brandwonden op door het gebruik van benzine tijdens het koken, in 2016 waren dat er 27. Voor gebruik van spiritus geldt een toename van 6 naar 13.

Brand
Behalve ongevallen waarbij mensen gewond raken, leiden barbecues zo nu en dan ook tot brand. Zo leidde een ontplofte gasfles op een barbecue-feest in Egmond aan den Hoef afgelopen weekend tot een zeer grote brand bij een bollenteler. Vier loodsen en een deel van de oogst gingen in vlammen op en één persoon raakte gewond.   

Hoe je je barbecue op de veiligste manier aanmaakt, ligt aan het type barbecue. Hieronder staan tips voor de drie meest gebruikte types.

Met houtskool

  • Gebruik nooit spiritus, benzine of petroleum als aanmaakmiddel, maar aanmaakblokjes.
  • Houtskool en briketten zijn moeilijk aan te steken; gebruik aanmaakblokjes (laag houtskool of briketten, daarop één of meer aanmaakblokjes, bedek de aanmaakblokjes met wat houtskool of -briketten) en neem de tijd, reken op minstens een half uur.
  • Briketten (geperst houtskool) branden langer en gelijkmatiger dan gewoon houtskool.
  • Steek de barbecue aan met een lange lucifer.
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Op gas

  • Controleer de datum op de gasfles.
  • Zet de gasfles rechtop naast de barbecue en zorg dat hij niet kan omvallen
  • Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop). Vervang de gasslang na 2 jaar.
  • Zorg voor een goede slangverbinding, gebruik slangtule en slangklemmen.
  • Vervang de drukregelaar van de gasfles om de 5 jaar.
  • Haal het deksel van de barbecue, voordat je de barbecue aansteekt.
  • Steek de barbecue aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.
  • Elektrisch

  • Let op met regen en sneeuw.
  • Zet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water.
  • Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.
  • Het snoer van de barbecue moet zo zijn neergelegd dat het van de warmtebron afloopt.
  • Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen in verband met struikelgevaar.
  • Foto: Shutterstock