Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemmer deed te lang niets toen vriendin stierf aan drugs: vier maanden cel

12 juni 2017, 19.35 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM Een 57-jarige man uit Haarlem die verzuimde medische hulp in te schakelen nadat zijn vriendin 'out' ging door drugs en vervolgens overleed, is veroordeeld tot vier maanden cel.

De Haarlemmer en zijn vriendin waren na een feest samen op een hotelkamer toen zij het bewustzijn verloor. Ze had op het feest zowel MDMA, GHB en alcohol ingenomen. Het advies van andere aanwezigen om 112 te bellen sloeg hij, ondanks hun aandringen, in de wind. Hij zei wel vaker meegemaakt te hebben dat zijn vriendin out ging na het gebruik van drugs. 

In plaats van medische hulp in te schakelen, reed de man samen met zijn vriendin terug naar Haarlem. Vanaf het hotel was dat een rit van anderhalf uur. Pas toen hij thuis was, realiseerde hij zich hoe slecht ze er aan toe was. 

Bang
Uiteindelijk besloot hij haar toch naar het ziekenhuis te brengen. Er waren inmiddels 3,5 uur verstreken. In het ziekenhuis vertelde hij het personeel niet dat zijn vriendin een onbekende hoeveelheid drugs gebruikt had. Hij was bang dat hij door dat te melden 'alles op zijn nek zou krijgen', verklaarde hij later. 

De rechter oordeelde dat het vertrouwen in een goede afloop in dit geval misplaatst was. De man heeft door 3,5 uur lang geen hulp in te schakelen de kans op het overlijden van zijn vriendin zodanig verhoogd dat haar dood hem kan worden aangerekend. Bij de veroordeling tot vier maanden gevangenisstraf is ook meegerekend dat hij het ziekenhuis niet inlichtte over het drugsgebruik van zijn vriendin.