Ga naar Content

Brandweer over extreem duurbetaald personeel: 'Het kon niet voor minder'

AMSTERDAM De Veiligheidsregio's herkennen zich niet in het geschetste beeld dat ze te veel uitgeven aan het inhuren van extern personeel en daar niet transparant over zijn. Dit naar aanleiding van onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag.

Van verslaggevers Joost Lammers, Maarten Edelenbosch en Kimo Demoed
 
Uit het onderzoek blijkt dat de vijf Noord-Hollandse Veiligheidsregio's jaarlijks vele miljoenen aan extern ingehuurd personeel betalen. Een groot aantal medewerkers kreeg de afgelopen drie jaar hoge tot zeer hoge vergoedingen die varieerden tussen de 10.000 en 27.000 euro per maand. In een aantal gevallen leverde dit een overschrijding op van de wettelijke norm. Door gebrek aan transparantie is daar geen of nauwelijks controle op. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag.

Lees ook: Veiligheidsregio's huren voor miljoenen aan extern personeel in

In reacties laten de diverse Veiligheidsregio's weten dat het marktconforme prijzen zijn en de externe inhuur wel degelijk in de jaarverslagen staan genoemd. Dat klopt, maar alleen in hoofdlijnen wordt bij de meeste Veiligheidsregio's benoemd wat het inhuren gekost heeft. Specifieke informatie over hoge beloningen wordt niet gegeven.

10 miljoen
Steven van de Looij, directeur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, laat aan NH weten dat er 'in 2013 t/m 2015 gewerkt is aan de regionalisering'. "We hadden die kennis en expertise simpelweg niet in huis. Dus kom je op de markt en moet je mensen van buitenaf inhuren." 

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gaf in drie jaar tijd bijna 10 miljoen euro uit aan extern ingehuurd personeel en is daarmee koploper. Meerdere medewerkers verdienen ver boven een ministerssalaris van 179.000 euro. Zo krijgt een deelprojectleider regionalisering ruim 296.000 euro en verdient een manager inkoop telefoon 186.000 euro. Van de Looij: "Ik heb die mensen niet voor minder kunnen krijgen. Zij hebben hard gewerkt en lange werkweken van 45-50 uur gemaakt." 

In het jaarverslag van 2014 schreef de Veiligheidsregio daarover: "Op grond van de WNT (Wet Normering Topinkomens; red, Balkenende-norm) ontvangen de functionarissen geen bezoldiging die boven het WNT-grensbedrag uitkomt" en als het gaat om niet topfunctionarissen "Er zijn geen medewerkers bij VR NHN werkzaam die boven het WNT grensbedrag uitkomen". Volgens Van de Looij is afgesproken dat de burgemeesters wel op de hoogte zijn van de hoge beloningen, maar dat die niet in de jaarverslagen worden opgenomen. Iets wat de volgens de wet wel moet.


90.000 euro voor 81 uur per maand
De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is de enige regio waar de kosten voor de externe kennis sinds 2014 steeds verder is opgelopen. Daar tegenover staan meerdere bezuinigingsrondes en wordt de gemeenten gevraagd een aantal euro per inwoner extra te gaan betalen, omdat er een tekort is. Maar volgens de Veiligheidsregio is er geen verband, schrijft ze in een reactie: "Een flexibele schil van een aantal procenten voor externe inhuur ten opzichte van de vaste formatie is een normaal onderdeel van een gezonde bedrijfsvoering. Er is geen relatie met het tekort op de begroting van de Veiligheidsregio."

Met de beloning van de tijdelijke directeur is ook niks mis. Deze medewerker werd in 2016 voor zes maanden ingehuurd voor ruim 90.000 euro. "De vergoeding komt niet boven de norm uit. In de jaarrekening wordt standaard de hoogste in rang opgenomen. In dit geval de commandant en geen andere functionarissen", luidt de reactie van de Veiligheidsregio. Daarbij gaat Gooi en Vechtstreek van een berekening uit van een fulltimebaan. Wat bij de berekening niet vermeld wordt, is dat de directeur volgens de door Veiligheidsregio zelf verstrekte gegevens, maar 81 uur per maand werkt. Daarmee komt hij wel degelijk boven de wettelijke norm uit.

Ook de andere Veiligheidsregio's hebben op vragen naar aanleiding van ons onderzoek gereageerd. Lees ook de reacties van Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland.
Foto: Veiligheidsregio NHN