Ga naar Content
Noord-Holland

Illegale werknemer Turkse bakkerij valt door de mand door oververhitte oven

12 juni 2017, 17.32 uur · Aangepast 12 juni 2017, 18.21 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEMMERMEER Een Turkse bakker in Haarlemmermeer die eerder mensen zonder werkvergunning voor zich liet werken is vrijdag opnieuw betrapt door de inspectie. Een aanwezige man zonder werkvergunning claimde niet in de bakkerij te werken, maar toen hij op professionele wijze een oververhitte oven uitschakelde, bleek het tegendeel waar.

Bij een bezoek van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de bakkerij in 2015 bleek dat er vijf mensen zonder werkvergunning werkten. Daarvoor kreeg de eigenaar een boete van 40.000 euro. Omdat hij negen krachten bovendien geen vakantiegeld had uitbetaald, kwam daar een boete van 16.250 euro bovenop. Van die laatste boete was nog maar een klein deel betaald. 

Kennis van reilen en zeilen
Toen de inspectie vrijdagavond opnieuw langsging bij de bakker troffen ze opnieuw iemand aan die geen werkvergunning had. Hoewel hij enige tijd volhield niet in de bakkerij te werken, bleek tijdens zijn bediening van de oververhitte oven dat hij wel degelijk kennis had van het reilen en zeilen in de zaak.  

Omdat de boete nog openstond, heeft de deurwaarder een bedrag van ongeveer 10.000 euro uit de kluis in beslag genomen. Daarnaast zijn ook machines uit de bakkerij en de kantoorinventaris meegenomen. De inspectie heeft de boekhouding meegenomen om te onderzoeken of er medewerkers onderbetaald worden of te lange werkdagen maken.