Ga naar Content

NH Ombudsman: Illegale paardenbak geeft overlast

OUDKARSPEL Sinds Mauritz Kaan en zijn vrouw twee jaar geleden in Oudkarspel zijn komen wonen, hebben ze overlast van de paardenbak van de buren. Kaan: "We zijn niet zo blij met die paardenbak. Het stuift ontzettend, het veroorzaakt lawaai en het stinkt."

De paardenbak lag er weliswaar al toen de familie Kaan hier kwam wonen, maar ze hadden niet verwacht dat de bak zo intensief zou worden gebruikt. Bovendien bleek voor de bak geen vergunning te zijn afgegeven en had de bak wettelijk gezien nooit zo dicht in de buurt van hun achterdeur mogen liggen. De bak bevindt zich op slechts dertien meter afstand, terwijl het wettelijk minimum 25 meter bedraagt.

Lees ook: NH Ombudsman: fiets blijkt miskoop, maar verkoper wil hem niet terug

Om overlast te voorkomen hanteren veel gemeenten zelfs een afstand van vijftig meter. In het nieuwe bestemmingsplan gaat ook de gemeente Langendijk, waartoe Oudkarspel behoort, uit van een afstand van 25 meter.

Uitzondering
Maar voor deze bak willen ze een uitzondering maken. En dat terwijl in het eigen bestemmingsplan heel duidelijk wordt gezegd dat 'paardenbakken geen hinder mogen veroorzaken in de directe leefomgeving'.

Lees ook: NH Ombudsman: Arthur kocht een tv, maar kreeg er geen

Wordt hier met twee maten gemeten? Reden genoeg voor Mauritz om naar de rechter te stappen. Die vond ook dat de motivering van de gemeente niet voldeed. Ze moest met een beter verhaal komen. Dat verhaal is er tot op heden nog niet. Reden genoeg voor NH Ombudsman om eens een kijkje te nemen in Oudkarspel. 

Foto: NH Ombudsman