Ga naar Content

Veiligheidsregio's huren voor miljoenen aan extern personeel in

AMSTERDAM De vijf Noord-Hollandse Veiligheidsregio's betalen jaarlijks vele miljoenen aan extern ingehuurd personeel. Een groot aantal medewerkers kreeg de afgelopen drie jaar hoge tot zeer hoge vergoedingen die varieerden tussen de 10.000 en 27.000 euro per maand.

Door verslaggevers Joost Lammers, Maarten Edelenbosch en Kimo Demoed

In een aantal gevallen leverde dit een overschrijding op van de wettelijke norm. Door gebrek aan transparantie is daar niet of nauwelijks controle op. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag.

De Veiligheidsregio's Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam-Amstelland en Kennemerland (verantwoordelijk voor brandweer- en ambulancezorg en crisisbeheer) huren jaarlijks samen honderden medewerkers in. Dat gaat om zeer diverse functies: van verpleegkundigen tot directeuren. Tientallen ingehuurde adviseurs verdienden meer dan 100.000 euro per jaar of veel meer dan dat. 

Dat blijkt uit gegevens die in handen zijn van NH Nieuws en EenVandaag, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Reden voor het onderzoek zijn de bezuinigingen van tientallen miljoenen euro's, die de afgelopen jaren bij de brandweer en ambulance zijn doorgevoerd. Zo zijn kazernes gesloten, personeel afgevloeid en is het materieel verminderd. 

Beloningen 300.000 euro 
In alle veiligheidsregio's zijn er grootverdieners. De regio Noord-Holland Noord springt er bovenuit met bijna 10 miljoen inhuur in drie jaar tijd. Een aantal functionarissen overschrijdt daarbij zelfs de Wet Normering Topinkomens (WNT), in de volksmond bekend als de Balkenende-norm. Zo verdiende een deelprojectleider regionalisering in 2014 296.000 euro per jaar en kreeg een manager bedrijfsvoering strategisch 271.000 euro in 2015. 

Een ander voorbeeld is de vervanger van een zieke directeur in Gooi en Vechtstreek. Deze medewerker werd in 2016 voor zes maanden ingehuurd voor ruim 90.000 euro. Hij werkte daarvoor 81 uur per maand. Volgens de WNT-norm, die van toepassing is op extern ingehuurd personeel, is het maximum dat hij had mogen verdienen (op basis van het gewerkte aantal uren) 72.900 euro.  

Volgens de Groningse hoogleraar financiële ethiek Boudewijn de Bruin zijn de betaalde vergoedingen 'onacceptabel'. "Er moet een duidelijke cultuurverandering plaatsvinden. Men moet beseffen dat het om belastinggeld gaat en dat men dit soort dingen absoluut niet kan permitteren."

Geen controle 
Uit nader onderzoek blijkt bovendien dat er geen transparantie en controle is op de betaalde vergoedingen. In de jaarverslagen van de diverse Veiligheidsregio's wordt op geen enkele wijze melding gemaakt van de specifiek uitgekeerde vergoedingen. Wel hebben de diverse accountants hun handtekening gezet. Dat zorgt ervoor dat deze kosten voor gemeenteraadsleden - die de jaarverslagen moeten goedkeuren - niet inzichtelijk zijn. 

De Bruin: "Ik vind het een ernstig probleem voor de democratische controle. Als je als volksvertegenwoordigers wil controleren dan zullen die cijfers in de jaarverslagen moeten staan. De legitimiteit van de Veiligheidsregio's wordt hiermee onderuit gehaald."

Bekijk hier een overzicht (.pdf) van het het ingehuurde personeel bij de verschillende Veiligheidsregio's. 

Lees de reactie van de Veiligheidsregio's hier

Foto: archieffoto Peter Dekker