Ga naar Content
Noord-Holland

Yvonne Hak krijgt na zeven jaar alsnog gouden medaille

11 juni 2017, 20.15 uur · Aangepast 12 juni 2017, 08.59 uur
Door: · Foto: ANP/Olaf Kraak

HENGELO Zeven jaar na dato heeft voormalig atlete Yvonne Hak dan eindelijk de gouden medaille ontvangen waar ze recht op heeft. Het is de plak die hoort bij de Europese titel op de 800 meter bij de kampioenschappen van 2010 in Barcelona.

De Alkmaarse eindigde in die race als tweede en was destijds dolgelukkig met het zilver. De Russin Maria Savinova bleek echter het goud niet op eerlijke wijze te hebben verdiend. Ze was toentertijd stevig gedrogeerd. Het internationale sporttribunaal CAS schorste haar daarom voor vier jaar en eiste diverse onterecht gewonnen medailles terug.

Lees ook: Yvonne Hak voelt zich bestolen van EK-goud

En zo stond Hak zondag bij de FBK Games in Hengelo alsnog te stralen met de Europese gouden plak. De organisatie gunde haar zelfs een ereronde. Bestuurslid Sylvia Barlag van de internationale atletiekfederatie overhandigde Hak haar medaille. "Degene die de medaille echt heeft verdiend, behoort ook de waardering echt te krijgen", sprak ze.

Het voelde voor Hak wat vreemd aan om na zeven jaar nog een huldiging te krijgen. "Maar ik vind het te gek dat er op deze manier aandacht aan wordt gegeven", zei ze tegen het publiek.

Hak werd in 2015 gedwongen een punt achter haar hardloopcarrière zetten na herhaaldelijke problemen met haar achillespezen.