Ga naar Content

Schildpadhouder woedend over inbeslagname dieren: "Heb niets fout gedaan"

HOOFDDORP Wil Strik, de man bij wie deze week 138 schildpadden in beslag zijn genomen, is woedend. Hij vindt de actie van de politie onterecht. "Ik ben een echte dierenvriend, ik heb niets fout gedaan." 

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie zaten de dieren in kleine bakken met vervuild water en beschikte de eigenaar niet over de juiste papieren.
 
Wil Strik legt uit dat de schildpadden niet bij hem woonden. "De vorige eigenaar, een Duitser, is overleden. Zijn familie wil de dieren bij elkaar houden en onderbrengen bij een groot opvangtehuis in Engeland." 
 
Bestelbus
De dierenvriend bood aan te helpen met het vervoer. Hij haalde de reptielen op in Stuttgart en liet ze even op adem komen bij hem thuis. Bij het uitladen ging het mis. "Ik liet de dieren even loslopen in mijn bestelbus, terwijl ik waterbakken voor ze klaarzette. De NVWA zegt nu dat ik 'dieren houd in een busje', wat een lulkoek!"
 
Volgens Wil zaten er mineralen en algen in de waterbakken, maar was er niets mis met de kwaliteit. Ook de papieren waren volgens hem in orde. "Er ontbrak een CITES-certificaat, daarom hebben ze mijn eigen twintig hobby-schildpadden ook meegenomen, maar ik heb het certificaat weer gevonden. Kijk, hier is het."
 
Rechtszaak
Het is niet de eerste keer dat bij Wil Strik dieren in beslag zijn genomen. "Een paar jaar geleden kwam de NVWA hier ook langs, maar ik heb uiteindelijk mijn dieren teruggekregen." Hij maakt zich nu dan ook geen zorgen over het proces-verbaal dat tegen hem wordt opgemaakt. "We gaan met een team van goede juristen de rechtszaal in en reken maar dat het gaat roken."
 
De dieren zijn ondergebracht bij een opvangplek.
Foto: NH