Ga naar Content

Boer Sjoerd uit Beverwijk start zeeboerderij bij Noordpier: "Dit zie ik als mijn missie"

VELSEN-NOORD Het zeewater schoner maken, dat is de grote missie van Beverwijker Sjoerd Laarhoven (28). Dit jaar nog begint hij daarom een zeewierboerderij in de oksel van de Noordpier.

"Ik voel mij verantwoordelijk voor de kwaliteit van ons water", legt Sjoerd uit vanaf de rotsblokken op de pier. "Surfen, spelen: we maken er met zijn allen heel veel gebruik van. Maar schoon is het hier niet. We hebben als mensen een flinke impact op de wereld. En die is er niet alleen voor nu, maar ook voor morgen. Die moeten we dus beschermen en behouden."

Belofte
Met Zee Boederij IJmond wil hij de filterende belofte van zeewier kunnen aantonen. Het moet een sprong worden richting een schonere zee. De stalen kweektuin wil hij in november dit jaar onder de zeespiegel laten zakken.

Het moet dan twee ton zeewier per oogst opleveren. "Het is een boerderij waar geen wortels groeien, maar zeewier." Na een korte stilte vervolgt Sjoerd: "Een plantje dat het water opschoont, dat is toch een geweldige gedachte?"

Zeep en lampen
Tegelijkertijd wil hij met ditzelfde zeewier ten bate van zijn project producten maken: zeepjes, lampen en bio-plastic. "Je kan er heel veel mee doen. We hoeven hierdoor geen olie te boren in Nigeria om plastic te maken", vertelt hij enthousiast. En zijn stip op de horizon? "Een hele grote boerderij in de Noordzee tussen de windmolens."

Alle ontwikkelingen van de Zee Boerderij IJmond bij de Noordpier zijn te volgen via Facebook

Foto: NH