Ga naar Content
Noord-Holland

Nabestaanden mogen toch camerabeelden MH17-slachtoffers Schiphol zien

8 juni 2017, 13.32 uur · Aangepast 8 juni 2017, 14.10 uur
Door: · Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

AMSTERDAM Nabestaanden van slachtoffers van de MH17 mogen toch de laatste camerabeelden bekijken die op Schiphol zijn gemaakt van hun dierbaren, heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan NH Nieuws bevestigd. Het OM wilde de beelden eerder niet delen met de nabestaanden.

Het is nog onduidelijk hoe en wanneer de camerabeelden kunnen worden bekeken. Volgens de woordvoerder moet bijvoorbeeld nog worden uitgezocht hoe de privacy van anderen die ook op de video's staan, gegarandeerd kan worden. "Ook het logistieke traject is ingewikkeld, omdat het nogal wat beelden zijn. Mensen moeten ze op hun gemak kunnen bekijken."

De woordvoerder verwacht dat er voor de herdenking van 17 juli meer duidelijkheid is over hoe en wanneer de familieleden van de slachtoffers de beelden mogen zien.

Inzage
De nabestaanden proberen al bijna drie jaar inzage te krijgen in de laatste bewegende beelden van de slachtoffers. De video's zijn gemaakt door 34 bewakingscamera’s in de vertrekhal en lounge van Schiphol. Ze zijn in bezit van het Openbaar Ministerie (OM). In februari 2016 liet het OM nog weten de beelden niet beschikbaar te stellen.

Bij de ramp met de MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Lees ook: Nabestaanden MH17-slachtoffers willen bewakingsbeelden Schiphol zien, OM weigert