Ga naar Content

'Skuumkoppe' op Texelse kust, metershoge zandbuffer bij strandpaviljoen 'om hoogtij te keren'

TEXEL Personeel van het Texelse strandpaviljoen Paal 9 zet deze dagen alle zeilen bij om het pand te beschermen tegen de zee, die door de harde wind veel verder oprukte dan gebruikelijk.

"We hebben met een shovel een bak zand van 3 à 4 meter voor het paviljoen gelegd", zegt Ron Brandsma van het paviljoen over de werkzaamheden van gisteren. Die extra laag was nodig om te voorkomen dat de oprukkende zee het zand onder het paviljoen zou wegspoelen. "Een buffer om het hoogtij te kunnen weren." 

Omdat het hoogtij van gistermiddag een deel van de buffer had weggeslagen, is gisteravond opnieuw alles uit de kast gehaald om het paviljoen te beschermen. "Toen hebben we trekkers, karren en een kraan zand van de zandsuppletie gehaald", legt Brandsma uit. "We zijn een paar uur aan het rijden geweest, maar daarmee hebben we het hoogtij opgevangen." 

Chaos
Als er geen buffer wordt gebouwd, kan het hoogtij desastreuze gevolgen hebben voor het strandpaviljoen. "Dan bestaat de kans dat 'ie voorover gaat hangen of gaat buigen. Dan wordt het een chaos, een bende."

De strandhuisjes ten noorden van het paviljoen tegen de duinen zijn geen moment bedreigd door het zeewater. Wel is te zien dat de schuimkoppen - of skuumkoppe zoals ze op Texel zeggen - op de drempel liggen.