Ga naar Content
Noord-Holland

Storm raast over Noord-Holland: windstoot van 94 km/uur gemeten

6 juni 2017, 17.30 uur · Aangepast 7 juni 2017, 10.12 uur
Door: · Foto: ANP

IJMUIDEN De voorspelde harde windstoten en regenbuien hebben onze provincie bereikt. Vooral langs de kust en rond het IJsselmeer waait het flink. In IJmuiden is om 13.20 uur officieel storm (windkracht 9) gemeten, aldus weerbureau Weeronline.

Daar is een windstoot met een snelheid van 94 kilometer per uur geregistreerd. "Om te kunnen spreken van een officiële zomerstorm moet een uur lang gemiddeld windkracht 9 worden gemeten", aldus een woordvoerder.

Vanochtend werd al aangekondigd dat de windstoten aan de kust een snelheid van wel 95 kilometer per uur konden bereiken. 

NH-weerman Jan Visser zei eerder op de dag dat de wind in de loop van de dag in kracht toeneemt. "Vanmiddag en vanavond wordt de wind aan de kust en boven het IJsselmeer en Markermeer hard tot stormachtig." 

De weerman wijst erop dat er momenteel veel blad aan de boom zit. Daardoor zullen er veel bladeren op de grond vallen, maar desondanks verwacht hij geen 'kaalslag'. "Het zal worden beperkt tot hier en daar een boom die het niet houdt."

Lees ook: Zware spits verwacht door onstuimig weer

Geen caravan of aanhanger
De VerkeersInformatieDienst adviseert met het oog op de harde windstoten niet met een caravan of (lege) aanhanger de weg op te gaan. "Dat is niet verstandig. Ook met een motor moet je extra uitkijken, zeker met het oog op de wind."

Lees ook: KNMI geeft code geel af: morgen onstuimig weer

Schiphol en de NS laten aan NH Nieuws weten dat ze vooralsnog geen problemen ondervinden op de luchthaven en het spoor. Ze houden de situatie wel goed in de gaten, melden zij. 

Lees ook: Organisatie Avondvierdaagse Heemskerk niet bang voor storm: "Alleen onweer zal ons tegenhouden"

Voor veel deelnemers van de Avondvierdaagse is het spannend of het evenement bij hen in de buurt wel doorgaat. De organisatie in Heemskerk is in ieder geval niet bang voor storm, zeggen zij: "Alleen onweer zal ons tegenhouden."

Gevolgen van storm
Na een uur of 15.00 uur worden de eerste gevolgen van de storm zichtbaar. De ANWB meldt rond 15.20 uur dat de Houtribdijk (N302) tussen Enkhuizen en Lelystad helemaal dicht is vanwege de harde wind. Omrijden kan via de polder (A6/A1). De dijk blijft nog dicht tot morgen.

Ook liggen er op verschillende trajecten bomen op het spoor, waardoor de treinen niet kunnen rijden. Dit is op het traject Hilversum - Amersfoort en Bovenkarspel-Grootebroek - Enkhuizen.

Op de A10 zijn rond 16.00 uur twee rijstroken afgesloten tussen Amsterdam-Centrum en knooppunt Watergraafsmeer, omdat er rommel op de rijbaan is gewaaid. Hierdoor staat al zo'n 11 kilometer file.