Ga naar Content

Gehandicapte Schagenaar na dertien jaar weer met de trein naar Anna Paulowna

SCHAGEN Jeroen Muntjewerf heeft vandaag voor het eerst weer zelfstandig de trein kunnen nemen naar zijn ouders in Anna Paulowna. Sinds zijn geboorte zit hij in een rolstoel en dertien jaar geleden werd de assistentie wegbezuinigd op station Anna Paulowna. Daarmee werd zelfstandig reizen met de trein onmogelijk.

Vandaag kan Jeroen zijn geluk niet op, want mede door zijn eigen volhardende inzet en noodkreten, is de assistentie weer terug. "Het kost mij veel minder moeite om nu rechtstreeks naar mijn ouders te gaan qua vervoer", vertelt Jeroen opgelucht. Het betekent namelijk dat hij niet meer gehaald en gebracht hoeft te worden of via andere vervoerders moet reizen. Hij kan nu weer rekenen op het rolstoelplatform, dat aan de trein gezet kan worden door een NS-medewerker.

Lees ook: Station Schagen rolstoelvriendelijk

Eenmaal in de trein komen de herinneringen van het verleden weer boven. "Ik zie nog zo voor me dat ze die voorzieningen hadden weggehaald", doelt Jeroen op het verdwijnen van de assistentie. "Dat was ten nadele van mij en vele anderen." Na het verdwijnen van de assistentie begon zijn strijd om deze weer terug te krijgen. Met hulp van onder andere De Roos Prommenschenkel Foundation is het hem dan toch gelukt. Dit jaar volgen meer stations waar de hulp zal terugkeren. 

Koffie
Het eerste tripje van Schagen naar Anna Paulowna eindigde met een bakje koffie bij Jeroen zijn ouders. "Wij zijn verschrikkelijk trots op Jeroen, dat hij het allemaal gerealiseerd heeft", vertelt moeder Lia trots. "Hij kan nu op de koffie komen wanneer hij wil en naar huis toe wanneer hij wil, dus hij hoeft het niet meer te vragen. Na al die jaren is het nu helemaal voor elkaar, tiptop!"

"Dat je het zelfstandig een reis kunt afleggen is na die dertien wel heel bijzonder",  sluit Jeroen dankbaar af. 

Foto: