Ga naar Content

101-jarig Verkademeisje brengt bezoek aan Verkademuseum

ZAANDAM Een bijzonder bezoek bij de Verkade Experience in Zaandam. De 101-jarige Corrie Otto werkte als één van de eerste vrouwen in de fabriek en was vandaag, op speciaal verzoek, even terug bij het bedrijf waar ze als 15-jarig meisje begon.

Corrie werkte in de Verkadefabriek van 1930 tot 1938. Eerst stond ze bij de beschuiten, later ging ze aan de slag op de biscuit-afdeling. "Toen moesten we koekjes inpakken in blikken, nu gaat dat allemaal anders", blikt Corrie terug.

In die tijd werden jonge vrouwen gevraagd om te komen werken in de fabriek omdat ze snel en handig waren met hun handen. Op die vraag hoefde Corrie destijds niet lang na te denken. "Bij Verkade waren de lonen altijd beter dan bij andere fabrieken dus dat wilde ik wel."

Lees ook: Zaans Museum krijgt permanente expositie met Verkade-plaatjes

In het Zaans Museum is de Verkade Experience, waar ze een aantal onderdelen van de oude fabriek laten terugkomen. Daarbij wordt het verhaal verteld van de ontwikkeling van de fabriek. De anekdotes van Corrie vormen een belangrijk onderdeel van het verhaal. De directeur van het museum is dan ook blij met haar inbreng. "Het is natuurlijk heel bijzonder, vooral ook het feit dat Corrie voor de oorlog acht jaar bij Verkade heeft gewerkt. We hebben heel veel materiaal en het is voor ons natuurlijk heel belangrijk om die geschiedenis compleet te maken", benadrukt directeur Jan Hovers.

Onsterfelijk
Naast veel oude foto's, blikken en andere unieke objecten is het verhaal van Corrie binnenkort te zien in het museum. "Ik vertelde net aan mevrouw Otto dat als haar achterkleinkinderen 101 zijn dat ze dan nog naar haar kunnen kijken, want ze is nu onsterfelijk gemaakt", lacht de museumdirecteur. "Echt heel leuk", voegt een trotse Corrie daar aan toe.