Ga naar Content

Het oer-Noord-Hollandse lepelblad verdwijnt: "Dat is heel jammer"

NOORD-HOLLAND Het oer-Noord-Hollandse lepelblad is in rap tempo aan het verdwijnen. Enkele jaren geleden was de plant nog overal te zien, maar nu wordt hij steeds schaarser.

Al twintig jaar is er discussie of het Guisveld in Westzaan verbrakt moet worden. Als dat niet gebeurt, zou dat het einde kunnen betekenen van sommige planten zoals het historische lepelblad. De plant werd vroeger in de zeevaart veel gebruikt.

Scheurbuik
"Het werd door zeelieden gebruikt om ziektes zoals scheurbuik te voorkomen. De plantjes groeiden altijd op de grens van zoet met zout water. Dat is nu in Nederland aan het verdwijnen, en dat is toch heel jammer", zegt Inga Tessel van Staatsbosbeheer tegen NH Nieuws.

Maar er is hoop: na een discussie van twintig jaar wordt deze maand voor eens en voor altijd een beslissing gemaakt over het zoet houden van het water, of het verbrakken daarvan.

Belangen
"De belangen in de polder zijn daarentegen divers. Pachters met koeien hebben liever zoet water voor hun dieren, omdat zout water slecht voor ze zou zijn. Ik denk dat het wel meevalt."

Daar denken de boeren echter anders over. Het zou dus zomaar kunnen dat we het lepelblad nooit meer terug zien in Noord-Holland.

Foto: