Ga naar Content

Speciale muienlamp waarschuwt zwemmers voor gevaarlijke stromingen

EGMOND AAN ZEE Naast vlaggen, de muienboei en de muienapp moet nu ook een speciale muienlamp voorkomen dat zwemmers in de zee in problemen komen door onverwachte stromingen.

De lamp is het nieuwste middel van de Egmondse Reddingsbrigade (ERB), die moet voorkomen dat zwemmers door een mui worden meegesleurd en verdrinken. Vorig jaar kwamen twee zwemmers in Egmond aan Zee om het leven toen ze in een mui terechtkwamen. Tijdens een persconferentie zaterdag wordt de muienlamp gepresenteerd. 

Lees ook: Waarschuwingsapp in de maak na dodelijke muien in Egmond

Het idee achter de lamp van de uitvinder en muienkenner Willem Verbeek (zie foto) is eenvoudig. Het is een paal met twee lampen, een rode en een witte, en is gericht op de zee. Zwemmers kunnen vanaf daar zien of er gevaar dreigt: brandt het witte licht, dan is er niets aan de hand, maar wordt de lamp rood, dan is er een mui en doen zwemmers er goed aan het water uit te gaan of verderop te gaan zwemmen. De lamp is goedkoper dan de vorig jaar geïntroduceerde muienboei, die ook dit jaar gebruikt zal worden.

Meer maatregelen
De lamp is niet de enige maatregel die mensen bewust moet maken van de aanwezigheid van muien. Zo worden alle waarschuwingsborden in de hele gemeente identiek en worden er folders over muien verspreid in onder meer hotels. Verder blijven ook de welbekende vlaggen, die muien aangeven, op het strand staan. 

Lees ook: Hoe overleef ik een muistroom: 3 tips die je leven kunnen redden

Edwin Buis, voorzitter van de Egmondse Reddingsbrigade, benadrukt echter dat alle maatregelen "probeersels" zijn. "Ik zeg niet dat het het ei van columbus is. Het blijft testen en uitproberen, net als met de muienboei."

De app is hier of hier te downloaden.