Ga naar Content

Grote brand bij bloemenkwekerij in Venhuizen: omwonenden mogen naar huis

VENHUIZEN Aan de Koggeweg in Venhuizen is vanavond een grote brand uitgebroken bij een bloemenkwekerij. In de omgeving zijn twaalf omliggende woningen ontruimd vanwege de grote rookontwikkeling. De brandweer laat de bollenschuur gecontroleerd afbranden.

Op foto's is te zien hoe dikke rookpluimen uit de kwekerij komen zetten. Hoewel er weinig bebouwing in de omgeving is en de rook richting het IJsselmeer waait, adviseert de brandweer mensen bij de rook uit de buurt te blijven. 

tiental woningen zijn ontruimd ivm rook. Rook is altijd schadelijk. Advies: ramen, deuren en ventilatiesystemen dicht

— Veiligheidsregio NHN (@vrnhn) May 30, 2017

Explosiegevaar
Met man en macht is de brandweer bezig om te voorkomen dat het vuur overslaat naar omliggende panden. Er is bovendien explosiegevaar. Volgens een verslaggever ter plaatse zijn de ramen van omliggende kassen door de hitte gesprongen.

Het gaat om een leegstaand pand dat te huur staat. Volgens een woordvoerder lag er huisraad in de schuur opgeslagen. Niemand raakte gewond. Rond half twaalf is het sein brand meester gegeven. Een kraan komt om de brand verder te blussen.

Omwonenden terug naar huis
Het nablussen zal nog enkele uren duren. De omwonenden die tijdelijk hun huis uit moesten mogen weer huis. Bij de brand is geen asbest aangetroffen. De oorzaak is nog onbekend.