AZ loopt Europees voetbal mis na strafschoppen tegen FC Utrecht

28 mei 2017, 16.15 uur · Aangepast 31 mei 2017, 20.14 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Ed van de Pol

UTRECHT AZ mist Europees voetbal doordat de ploeg van John van den Borm verloor van FC Utrecht na strafschoppen. AZ verdedigde in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen FC Utrecht een 3-0 voorsprong in de strijd om een Europees ticket. De Utrechters gingen furieus van start in de verzengende hitte van de Galgenwaard en AZ liet zich volledig overrompelen. Het werd een strijd die haast op leven en dood werd uitgevochten, waarin een verlenging nodig was, nadat Krul in de laatste seconde van de extra tijd een penalty stopte bij de stand 3-0. In die verlenging werd niet gescoord zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin won FC Utrecht met 4-3.

Niet alleen de buitentemperatuur was hoog ook de spelers vochten menig verhitte confrontatie uit. AZ kwam mede daardoor niet in de wedstrijd en de spelers - en coaches - lieten zich provoceren. AZ leek de wedstrijd in te zijn gegaan met het idee dat ze met de 3-0 het Europese ticket al binnen hadden, maar daar dacht FC Utrecht anders over.

De Alkmaarders hadden al in de tweede minuut bijna de eerste tegengoal te pakken, toen Sebastién Haller net naast kopte.

Binnen twee minuten krijgt FC Utrecht een aardige kans om er een heel spannende wedstrijd van te maken.pic.twitter.com/WqRl4bExXl

— FOX Sports (@FOXSportsnl) May 28, 2017

Binnen een kwartier 1-0
Nog voor er een kwartier was gespeeld kwam AZ op achterstand. Een vrije trap van Zakaria Labyad spatte af op de paal, maar Willem Janssen was trefzeker in de rebound.

13' ⚽️ GOAL! Janssen 1-0.pic.twitter.com/uLGbwN4rX7

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) May 28, 2017

Binnen het half uur 2-0
En voor er een half uur was gespeeld was het ook al 2-0. Svensson kreeg de bal niet goed weggewerkt. Krul kreeg de bal niet klemvast, waarna Haller er als de kippen bij was om de bal raak te schieten.

28' ⚽️ GOAL! Haller 2-0. pic.twitter.com/AE2tb0f4VV

Coaches ook verhit
Ook langs de kant sloeg de vlam in de pan bij de (assistent)coaches en werd er over en weer wat geduwd.

Een verhit middagje in de Galgenwaard, ook langs de lijn slaat de vlam in de pan. https://t.co/DL3kmv35Q5 pic.twitter.com/U2m49Yeva9

Opstootje in spelerstunnel
Toen de spelers na het rustsignaal de trap op liepen naar de kleedkamers was er bovenaan de trap weer een opstootje tussen Wout Weghorst en Edson Braafheid

Het gevecht tussen FC Utrecht en AZ gaat door in de catacomben. https://t.co/DL3kmv35Q5 pic.twitter.com/wGGX1v4NBi

Ook in de tweede helft bleef AZ het antwoord schuldig op het felle spel van FC Utrecht. Pas twintig minuten na de rust trok AZ een keer georganiserd op naar het doel van Utrecht. AZ moest bovendien vanaf de 67e minuut verder met tien man toen Derrick Luckassen de doorgebroken Gyrano Kerk op de hielen trapte.

Luckassen krijgt zijn tweede gele kaart na de overtreding op Kerk. AZ moet verder met tien man. https://t.co/DL3kmv35Q5 pic.twitter.com/1vbYMAbgKd

3-0 met acht minuten te gaan
De rode kaart kostte Calvin Stengs zijn plek, want hij werd gewisseld voor verdediger Pantelis Hatzidiakos. Aan de andere kant wisselde Erik ten Hag van FC Utrecht voor het laatste kwartier nog een verdediger voor een extra middenvelder op jacht naar de 3-0, wat een verlenging zou betekenen. In dat kwartier belegerde FC Utrecht de goal van Tim Krul en was aan aantal keer dicht bij de 3-0 met schoten die maar net voorlangs gingen. In de 82e minuut was het dan wel raak. Uit een hoekschop kopte Janssen op de lat via de hand van Krul, maar Kerk was er snel bij om de 3-0 te scoren.

82' ⚽️ GOAL! Kerk 3-0. pic.twitter.com/aZjuT3h9Z1

Krul stopt penalty
In de allerlaatste minuut van de extra tijd kreeg FC Utrecht een penalty. Krul vocht voor het nemen van die penalty al een psychologisch spelletje uit met Haller, die vervolgens de bal slap in schoot zodat Krul de bal stopte.

Krul stopt strafschop van Haller in laatste seconde. Inclusief radiocommentaar op . We gaan verlengen. pic.twitter.com/ZfSGchDljQ

— NH Sport (@NHSport_) May 28, 2017

De verlenging werd een slijtageslag voor beide teams waarbij de inspanning en de hitte zijn tol eiste. Bij FC Utrecht kon Wout Brama nauwelijks verder, maar beide teams hadden al drie keer gewisseld. De ene na de andere speler van FC Utrecht kreeg kramp. Utrecht kreeg een paar kansjes, maar AZ leek in de verlenging meer energie over te hebben en kwam vaker in de buurt van de goal van David Jensen dan in de negentig minuten daarvoor.

Strafschoppen
Ook na de twee verlengingen was het nog 3-0 zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Hatzidiakos begon slecht voor AZ en schoot de bal hoog over en Van Overeem, die als derde aan de beurt was, zag zijn strafschop gestopt worden. Ludwig schoot de vierde van FC Utrecht hoog over, waarna Vlaar AZ in de race hield. Barazite kon het daarna afmaken voor FC Utrecht dat de serie met 4-3 won.

Opstelling FC Utrecht: Jenssen; Troupée (V.d. Maarel/51), Leeuwin, Janssen, Braafheid (Barazite/73); Klaiber, Brama, Labyad, Ayoub (Ludwig/89); Kerk, Haller.

Opstelling AZ: Krul; Svensson, Vlaar, Luckassen, Haps; Seuntjens (Rienstra/56), Van Overeem, Wuytens; Stengs (Hatzidiakos/69), Weghorst (Friday/64), Dos Santos