Ga naar Content

Politie waarschuwt na kinderspel met nepwapens: "Had heel anders kunnen aflopen"

ZAANDAM De overmeestering en aanhouding van de 14-jarige 'bewapende' jongen die gisteren incognito en in camouflagekleding door Zaandam trok, heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat nepwapens en echte wapens vaak niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Incidenten met nepwapens zijn geen uitzondering, benadrukt politiewoordvoerder Menno Hartenberg voor de camera van NH Nieuws. "Van een afstandje is zo'n wapen niet te onderscheiden van een echt wapen", aldus Hartenberg. 

Een buurtbewoner die de jongen zag lopen, alarmeerde de politie. Agenten in kogelvrije vesten benaderden de verdachte en sommeerden hem zijn handen in de lucht te steken.  

Lees ook: 'Gewapende' tiener in camouflagepak jaagt Zaandammers stuipen op het lijf

Omdat hij dat bevel negeerde, trokken de agenten hun wapens. Bij het volgende bevel bleef de jongen wel staan, waarna de agenten hem instrueerden langzaam in het gras te gaan liggen.  

Hoewel al snel duidelijk werd dat hij nepwapens bij zich droeg, werd de jongen aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Daar bleek het om een spelletje te gaan, maar wel een spelletje dat volgens Hartenberg 'heel anders had kunnen aflopen'. 

Zorgen dat je eerst schiet
"Je moet je voorstellen dat je toch gespannen zo'n plek benaderd. Je weet niet wat het is, wat zijn bedoelingen zijn. Als iemand zich dan omkeert en z'n wapen op je richt dan moet je zorgen dat je eerst schiet. En dan kan het echt heel slecht aflopen." 

De spullen van de jongen worden vernietigd, wat de vraag oproept of kinderen anno 2017 nog oorlogje kunnen spelen. Hartenberg heeft een geruststellend antwoord: "Ja, dat kan. Maar wees je bewust van de manier hoe mensen daar naar kijken. En laat het niet al te echt zijn."

Foto: NH Nieuws