Ga naar Content

Eerste tienermoederhuis Hoorn geopend: "Voelt als thuis"

HOORN Tienermoeders en hun baby's belanden nog veel te vaak in een crisisopvang of op straat, vindt Amber Ravestijn. Ze startte daarom het Tienermoederproject en opende deze maand het eerste van twee Hoornse tienermoederhuizen waar jonge moeders begeleid gaan worden.

Begin deze maand opende het allereerste tienermoederhuis op de Pergola. "Ik vind het belangrijk om jonge moeders een goede start te geven", zegt initiatiefneemster Amber. "Zodat ze hun school af kunnen maken, daardoor niet in de bijstand terecht komen, een leuke baan krijgen."

Ooit was zij zelf tienermoeder. Op 17-jarige leeftijd beviel zij van haar dochter. Amber ontdekte dat er weinig begeleiding of activiteiten zijn voor moeders terwijl daar juist behoefte aan is.

Thuis
"Ik ben heel erg blij dat ik hier nu woon, mijn zwangerschap was echt een zware tijd", zegt moeder Ellery (21). Samen met haar dochter Ashani woont zij nu drie weken in de woning. Ze is erg enthousiast: "Het voelt al echt als thuis!" De jonge moeders kunnen een jaar in de woning blijven en worden zo klaargestoomd om op zichzelf te kunnen wonen.

Opvallend is dat zowel in Hoorn, Alkmaar, Schagen en Den Helder het aantal tienermoeders al jarenlang stabiel blijft. Dit terwijl het landelijke cijfer juist daalt. Binnenkort zal in Hoorn het tweede tienermoederhuis worden geopend.

Het Tienermoederproject is een samenwerkingsproject van gemeente Hoorn, Wilgaerden, GGD, SKH en Stichting Netwerk.

Foto: NH / Chantal Bos