Ga naar Content

Dé oplossing voor paardenpoep: "De poepfiets, shitbike of kakkar"

SCHOORL Je moet er maar op komen: een kruiwagen zo verbouwen dat je er simpel de paardenpoep mee van de weg kan halen. De poepfiets van de Schoorlse stalhouder Stef Dapper is zo'n uitvinding waarvan je denkt: briljant door eenvoud.

Door verslaggever Anne Klijnstra

Grote hopen paardenpoep op straat zijn een bron van irritatie. Samen met hondenpoep misschien wel een van de grootste ergernissen. En opruimen is door het grote formaat niet zo eenvoudig te doen, zoals met een hondenpoepzakje. Maar ook voor paardenpoep geldt een opruimplicht. Overtreders die op heterdaad betrapt worden kunnen een proces verbaal krijgen.

Lees ook: NH Peilt: Ruiters ruim je paardenpoep op!

De paardensportbond KNHS en gemeentes benaderen maneges en stalhouders actief over de opruimplicht binnen de bebouwde kom. Je hebt 24 uur de tijd om het van de straat te halen. Maar zeker niet iedere ruiter doet dat en dat zorgt voor wrevel, merkt ook amazone Nicole Frans-Dekker.

De Schoorlse vertelt dat ruiters regelmatig verwensingen naar hun hoofd krijgen. "Er zijn hier in de omgeving veel paarden en er ligt dus vaak mest op straat. Helaas staat er nooit een briefje bij wie dat geweest is. De poep zorgt voor irritaties bij bijvoorbeeld wandelaars, fietsers en mensen met kinderwagens. Heel begrijpelijk."

Lees ook: Slalommen om de paardenpoep in Schagen

Volgens Nicole zijn die irritaties de laatste tijd een stuk minder nu ze gebruik maakt van de poepfiets. Stalhouder Stef Dapper is de bedenker er van. "Ik heb voor een bak van een kruiwagen een frame gemaakt en twee fietsbanden er onder. De kar kan achter de fiets en daarmee kunnen ruiters na hun buitenrit hun route terugfietsen en de poep van de weg halen."

"Het moet makkelijk en snel gaan, anders wordt het niet gedaan door de mensen", legt Dapper uit. Hij wil dat de ruiters van zijn stal de straten in de buurt schoonhouden. Net zoals op zijn erf. "Anders krijg je gedonder met omwonenden."

Stef Dapper heeft nog geen patent aangevraagd op z'n poepfiets. "Hij is vrij uniek en ik heb er nog niemand over gehoord, dus wie weet volgt er nog wat". Maar dat is niet het belangrijkste. Hij hoopt vooral dat ruiters zich bewust worden van de overlast die de mest geeft, en dat ze het op welke manier ook opruimen.

Foto: NH Nieuws / Shutterstock