Ga naar Content

Fris AZ met één been in Europa

26 mei 2017, 00.41 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Ed van de Pol

ALKMAAR AZ heeft zichzelf een grote dienst bewezen door met 3-0 te winnen van FC Utrecht. In eigen huis speelde AZ fris en frivool en kan het Europees voetbal bijna niet meer ontlopen.

AZ kwam in de 15e minuut goed weg toen Sebastiaan Haller de bal oog in oog met Tim Krul naast het doel schoot. Twee minuten later kon het AFAS Stadion voor de eerste keer juichen. Een perfecte steekpass van Calvin Stengs werd door Joris van Overeem in het doel geschoten.

17' ⚽️ GOAL! Van Overeem 1-0.#az #azutr#vanovereem #playoffs pic.twitter.com/QrScdAncnC

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) May 25, 2017

Eigen doelpunt Ayoub
Het voetbal van AZ was goed en een kwartier na de openingstreffer schoot FC-Utrechtspeler Yasin Ayoub de bal voorbij zijn eigen doelman waardoor de ploeg van John van de Brom met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opzocht. De voorsprong kon nog rianter zijn, maar een kopbal van Wout Weghorst werd overgetikt en Derrick Luckassen kreeg de bal van dichtbij niet voorbij David Jensen.

32' ⚽️ OWN GOAL! Ayoub 2-0.#az #azutr#ayoub #playoffs pic.twitter.com/FcH2GVUrrW

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) May 25, 2017

FC Utrecht reageerde op het spel van met name Stengs. Het bracht oud-international Edson Braafheid voor de jonge Jeff Hardeveld. Veel invloed had dit niet op het spel van AZ. Een lange en fraaie solo van Ridgeciano Haps eindigde voor de voeten van Van Overeem. Waar de middenvelder in de eerste helft wel met scherp schoot werd deze inzet gekeerd door Jensen.

AZ komt op 3-0
Van de Brom haalde na 62 minuten zijn smaakmaker Stengs naar de kant voor Jeremy Helmer. In de 64e minuut kreeg AZ een vrije trap aan de rechterkant van het veld die door Stijn Wuytens werd ingedraaid en op het hoofd van Weghorst belandde. De spits knikte de bal via de binnenkant van de paal in het doel.

GOOOAAAALLL!! ⚽️ | AZ op 3-0 via Weghorst. Heerlijke kopgoal. #azutr 3-0 pic.twitter.com/58WUADSpwD

— OnsAZ (@OnsAZAlkmaar) May 25, 2017

Het verschil van dertien punten op de ranglijst was in het duel in Alkmaar niet te zien. AZ speelde fris en kwam na 75 minuten bijna op 4-0. Een voorzet werd door Wuytens en Weghorst van dichtbij gemist. In de tegenstoot was Haller bijna trefzeker, maar zijn schot ging over. Vlak voor tijd greep Krul goed in bij een inzet van Zakaria Labyad en profiteerde Weghorst niet van geklungel in de FC Utrecht-defensie.

Zondagmiddag 12.30 uur is de return in Utrecht. De winnaar mag op 13 juli aantreden in de tweede voorronde van de Europa League.

Opstelling AZ: Krul; Svensson, Vlaar, Luckassen, Haps; Seuntjens, Van Overeem (Til/89), Wuytens; Stengs (Helmer/62), Weghorst, Dos Santos.
Opstelling FC Utrecht: Jensen; Klaiber, Leeuwin, Janssen, Hardeveld (Braafheid/46); Amrabat (Barazite/70), Brama, Labyad, Ayoub; Zivkovic (Kerk/70), Haller.