Ga naar Content

VIDEO: Honden gered uit potdichte auto's: "Oververhitte situatie"

NOORD-HOLLAND De warmste dag van de week moet nog komen, maar nu al zijn op meerdere plekken in de provincie oververhitte honden uit afgesloten auto's gered.

De eerste hond werd ontdekt en gered door medewerkers van de dierenambulance Schagen Hollands Kroon. In een auto in de Nieuwstraat in Schagen zat gisteravond een schuimbekkende hond, die bovendien erg agressief bleek. 

Nadat de medewerkers twee ramen hadden opengebroken kon de hond de auto verlaten. Ook toen was hij nog behoorlijk agressief, en probeerde zijn bevrijders zelfs te bijten.  

Lees ook: Haarlemse 'superheld' redt honden van hittedood

Eenmaal in de dierenambulance kwam de hond weer tot bedaren, waarna hij is meegenomen en overgebracht naar de dierenopvang. Volgens zijn reddders heeft hij zeker een uur in de hete auto gezeten. Over de eigenaar is niets bekend. 

Blaricum
Vanochtend was het opnieuw raak: in Blaricum bevrijdde een wijkagente twee honden uit een auto, waarin de temperatuur ondanks het vroege uur al flink was opgelopen. "Zojuist twee honden uit een oververhitte situatie bevrijd", twittert agente Rhianne. "Eigenaar een flinke reprimande gegeven."

Lees ook: Haarlemse politie redt twee honden uit 'sauna' op wielen

Omdat het de komende dagen naar verwachting nog een stuk warmer wordt, waarschuwen veel agenten via sociale media honden niet achter te laten in de auto. "Laat je huisdier niet achter in de auto", waarschuwt Rhianne. 

De temperatuur stijgt weer! Laat je huisdier niet achter in de auto! pic.twitter.com/pP1mXOgsTF

— Wijkagent Huizen Hm (@Wijkag_Rhianne) May 16, 2017

Om een indruk te krijgen: als de buitentemperatuur 'slechts' 21 graden is, loopt de temperatuur in een afgesloten binnen een half uur op tot 40 graden. Bij 30 graden, zoals voor de komende dagen voorspeld, loopt het kwik in een auto binnen 30 minuten op tot 48 graden. 

Steeds vaker 
Volgens een woordvoerder van de Dierenambulance Amsterdam gebeurt het ondanks de talloze waarschuwingen de afgelopen jaren steeds vaker dat mensen hun hond op zomerse dagen in de auto achterlaten. 

Foto: Wijkagente Rhianne Cijs-Klomp