Ajax kan geen vuist maken tegen United en verliest de finale

24 mei 2017, 23.33 uur · Aangepast 25 mei 2017, 02.55 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Erwin Spek

STOCKHOLM Ajax heeft het niet gered. De droom van de finale van de Europa League werd gehaald, maar de jonge ploeg van Peter Bosz moest daarin zijn meerdere erkennen in Manchester United. Ajax probeerde van alles, maar kreeg geen vat op de tegenstander en zo werd het niet de finale waarop gehoopt was. In de Friends Arena in Stockholm werd het 0-2 voor de Engelsen. De ene goal kwam uit een slechte ingooi van Riedewald en de andere uit een hoekschop.

De Ajacieden kwamen niet toe aan het frivole spel waarmee ze de laatste weken de harten van zoveel voetbalfans veroverden. Maar als het verdriet over de verloren finale enigszins is verwerkt, dan blijven er herinneringen over aan een fraaie tocht naar de eindstrijd.In de beginfase werden ze overdonderd door de druk die de tegenstanders zetten en door het fysieke spel van de Engelsen. In de tweede helft ging dat af en toe iets beter, maar toen stond Manchester United al met 0-2 voor.

Voorafgaand aan de wedstrijd kon je een speld horen vallen in de Friends Arena tijdens de minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd, waarin de slachtoffers van de aanslag in Manchester werden herdacht.

Zowel in de Friends Arena als op het Museumplein wordt voorafgaande aan de wedstrijd stilgestaan bij de aanslag in Manchester. #ajamun pic.twitter.com/yhnJ6wbdkn

— FOX Sports (@FOXSportsnl) May 24, 2017

Zenuwachtig Ajax
Daarna ging Ajax zenuwachtig van start. United zette de eerste vijf minuten meteen druk en liet zich daarna iets meer terugzakken. Ze speelden hun favoriete spelletje, fysiek spel en na balverlies gegroepeerd verdedigen en alleen spits Marcus Rashford voorin houden voor de lange bal naar voren. Ajax had daar tegenover moeite om er aanvallend doorheen te komen.

Ajax kwam in de eerste helft eigenlijk maar tot een kans, toen Younes de bal na een kwartier teruglegde op Traoré, maar die schoot recht in de handen van keeper Romero.

Pogba scoort
Drie minuten later keken de Ajacieden tegen een achterstand aan. Na een slechte ingooi van Jaïro Riedewald kwam de bal bij Paul Pogba. Zijn schot werd door Davinson Sánchez van richting veranderd, waardoor André Onana er niet meer bij kon.

18' ⚽️ GOAL! Pogba 0-1.#ManchesterUnited #ajaman#pogba #uelfinal pic.twitter.com/bZVs28WzPb

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) May 24, 2017

De Amsterdamse supporters gingen massaal achter de club staan en waren aanzienlijk luidruchtiger dan de Manchester-fans, maar meer kansen leverde dat niet op. Ook op het overvolle Museumplein in de hoofdstad bleven de supporters er in geloven.

De tweede helft is begonnen in Stockholm. Op het Museumplein houden ze moed. #ajamun #mijnfinale https://t.co/HwEcQpYxxX pic.twitter.com/U56dKdm8Qz

Tweede helft
Hoewel Ajax sterk uit de kleedkamer kwam, kwamen de Amsterdammers drie minuten na rust verder op achterstand. Uit een hoekschop scoorde Mikhitaryan met een halve omhaal de 0-2.

48' ⚽️ GOAL! Mkhitaryan 0-2.#manchesterunited #ajaman#mkhitaryan #uelfinal pic.twitter.com/IiIAJPi6yU

Na een ruim een uur spelen kwam David Neres in het veld voor de onzichtbare Kasper Dolberg en ging Bertrand Traoré in de spits spelen. Ook in de tweede helft kwam Ajax niet verder dan een kans, een schot van Van de Beek, waar Romero geen moeite mee had.

Langzaam maar zeker nam het gezang van de Manchester-supporters de overhand en op het Museumplein gingen de eerste Ajax-supporters al naar huis.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, De Ligt, Riedewald (De Jong/81); Klaassen, Schöne (Van de Beek/70), Ziyech; Traoré, Dolberg (Neres/62), Younes.

Opstelling Man U: Romero, Valencia, Smalling, Blind, Darmian, Herrera, Fellaini, Mkhitaryan (Lingard/74), Pogba, Mata (Rooney/90), Rashford (Martial/84).