Ga naar Content
Noord-Holland

Zo word je morgen niet met een kater wakker

24 mei 2017, 21.14 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Om te voorkomen dat je morgen wakker wordt met een kater, moet niet alleen Ajax vanavond van Manchester United winnen, maar doe je er ook goed aan de volgende do's and don'ts in je oren te knopen.

Volgens anti-katerexpert Martijn Planken is er een aantal dingen dat zeker helpt om een kater te voorkomen of er snel vanaf te komen. En er zijn net zoveel manieren die niet werken of onverstandig zijn.

Wel doen: vet eten
Je maag krijgt het zwaar te verduren als je jezelf volgiet met alcohol (lees: gif). "Je beschermt je maag door vet te eten", legt Planken uit. "Het werkt echt." Eet dus voor je naar bed gaat een broodje shoarma of patatje en ontbijt de volgende ochtend met eieren met spek. 

Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee. Melk drinken is beter, dat is immers niet zuur en vet."

Wel doen: paracetamol
Paracetamol slikken is een goede beslissing. Maar let op: doe dit niet voordat je gaat slapen, maar 's morgens als je hoofdpijn hebt. "'s Avonds innemen heeft geen zin. Paracetamol is een pijnstiller, maar je hebt de hele avond al een andere pijnstiller gedronken: alcohol."

Wel doen: water drinken
In plaats van paracetamol te slikken voordat je gaat slapen, kun je beter twee tot drie glazen water drinken. 

Wel/niet doen: doordrinken
Vaak gehoord: ontbijten met een biertje als je wakker wordt met een kater. "De verdoving van je alcohol is uitgewerkt. Je kunt óf paracetamol nemen, de verstandige keuze, óf die andere pijnstiller nemen: alcohol. Doordrinken is wel het slechtste wat je kunt doen", aldus Planken.

Wel/niet doen: groente eten
Groente eten zou tegen een kater helpen. "Het klinkt goed, maar ik zou niet weten waarom", zegt Planken. "Ik denk dat mensen zich schuldig voelen en dus denken dat ze groenten moeten eten. Het helpt dus vooral tegen je schuldgevoel."

De conclusie: drink twee glazen water voor je gaat slapen en eet eventueel een broodje shoarma of andere vette hap. Word je toch wakker met een kater, neem dan twee paracetamolletjes en een vet ontbijt. Bang dat al die vette happen slecht zijn voor de lijn? "Van bier word je ook dik", aldus Planken. "Bovendien bescherm je jezelf met vet echt tegen alle ellende die je naar binnen werkt met alcohol."