Ga naar Content
Sport

Wandeling Ajax-legends door Stockholm kost anderhalf uur

24 mei 2017, 17.10 uur · Aangepast 24 mei 2017, 18.29 uur
Door: Edward Dekker · Foto: NH/Edward Dekker

STOCKHOLM Aan het einde van de ochtend liep zo'n beetje het halve team van Ajax dat in 1995 de Champions League won door het oude centrum van Stockholm. Vriendelijk lieten ze zich fotograferen door de vele Ajax-fans in de stad. Danny Blind: "Het was twintig minuten lopen, maar we hebben er anderhalf uur over gedaan. Dan weet je het wel, haha."

Blind was met Frank en Ronald de Boer uitgenodigd door de Ajax-directieleden Edwin van der Sar en Marc Overmars. Allemaal spelers die 22 jaar de Cup omhoog konden houden na de 1-0 zege op AC Milan in Wenen. "Ik was toen al wat ouder (33 jaar, red.)", blikt de aanvoerder van toen terug op die glorieuze dag.

"Genieten van het randgebeuren"
"Natuurlijk is de focus er, maar je probeert te genieten van al die dingen om je heen. Dat begint de afgelopen dagen met alle reportages in de media. Dat wordt opgevoerd. Als je hier dan komt, zie je al die mensen op straat in shirts van Ajax en Manchester United. En in het stadion ga je de atmosfeer proeven. Dan zie je de ene bocht gevuld met Ajax-fans en de andere gevuld met Manchester United- fans. Zo word je dan naar die wedstrijd gelift. Ik kijk er met veel voldoening op terug. Ook op het randgebeuren."

"Voor mij is het win-win"
Dinsdagavond had Blind nog even telefonisch contact met zijn zoon Daley. Op de wedstrijddag spreekt hij hem niet meer. "Nee, dan val ik hem niet lastig. Het  is een aparte wedstrijd voor hem. Hij is nog meer Ajacied dan ik. Hij is in Amsterdam geboren en getogen. Al zijn vrienden zijn Ajacieden. Ik ben in Zeeland opgegroeid en via Sparta bij Ajax terecht gekomen. Dat is mijn club geworden. Daley speelt voor United, hij wil die cup winnen. Ik ben voor mijn kind, dat staat buiten kijf. Maar als Ajax wint, kan ik daar ook heel goed mee leven hoor. Voor mij is het eigenlijk win-win."

Kansen Ajax
Volgens Blind is Ajax in elk geval alles behalve kansloos. "Manchester zit niet in de beste tijd. Die hadden rond de winterstop een goede periode. Bij Ajax zit de schwung er nu in. Dat brengt het niveau naar elkaar toe. Het kan alle kanten op."

Toespraak
Ajax-legend Frank de Boer nam vanmiddag ook nog de tijd om de Ajax-fans toe te spreken. "We gaan straks met z'n allen naar het stadion toe. Ik zou zeggen: gedraag jullie als echte Ajacieden, we zijn hier te gast", maant hij de supporters toe. "Maar voor de rest, we gaan hier uit ons dak om vervolgens de beker mee naar huis te nemen. Veel plezier!"

Ronald de Boer spreekt Ajaxfans toe: “We gaan hier uit ons dak en nemen de beker mee naar Amsterdam” … pic.twitter.com/Lzu65xjStv...

— Ajax Nieuws (@_ajax_nieuws) 24 May 2017