Ga naar Content

‘Russisch Roulette’ in de les bij economiedocent Christiaan van Os

HAARLEM Op het Mendelcollege in Haarlem is het tijdens de lessen economie niet de bedoeling dat je je vinger opsteekt. Een zogeheten Random Name Selector wijst willekeurig een leerling aan om antwoord op de gestelde vraag te geven. In eerste instantie word je bloednerveus van het idee, maar volgens economiedocent Christiaan van Os is dat helemaal niet nodig: "Het is oké om fouten te maken."

Wanneer Christiaan een vraag stelt, richten alle ogen zich op het digitale schoolbord. Een ronde schijf met daarop de namen van alle leerlingen staat klaar en begint te draaien zodra een knop wordt ingedrukt. Wanneer de draaisnelheid van de schijf afneemt en een select groepje leerlingen in de gaten krijgt dat ze in de gevarenzone zit, gonst een gespannen 'oeh' door het lokaal.

"Het is toch Carlijn geworden", zegt Christiaan wanneer Marco door het oog van de naald kruipt omdat de draaischijf bijna bij hem was uitgekomen. Carlijn geeft haar antwoord en de klas vult haar vervolgens aan.

Pesten
Voor Christiaan is dit een manier om zijn leerlingen actief te laten nadenken over het behandelde onderwerp. "Door leerlingen zo willekeurig mogelijk uit te kiezen, voelt elke leerling een beetje de druk van 'hee, ik kan er maar beter even over na gaan denken'", zegt de economiedocent.

Christiaan is zo gedreven om zijn leerlingen bij de les te betrekken omdat hij zichzelf niet altijd prettig voelde op school. "Ik heb ook wel te maken gehad met wat pesten, dus ik heb zelf ook echt gevoeld hoe het is om buitengesloten te worden op school. Ik denk dat dat voor een deel een motivatie is om te voorkomen dat mijn leerlingen zich alleen of verdrietig of buitengesloten voelen."

Russisch Roulette
Een Random Name Selector inzetten, juist om te voorkomen dat kinderen zich onprettig voelen in de les, lijkt in eerste instantie wat tegenstrijdig. Toch is dat volgens Christiaan niet het geval, zolang hij maar uitstraalt dat het niet erg is om fouten te maken.

Een leerling reageert: "Het is op zich Russisch Roulette, maar de kogel zit toch niet in de kamer", en ook een ander geeft aan dat hij het eigenlijk helemaal geen vervelende methode vindt: "Juist omdat iedereen wordt uitgekozen, maakt het helemaal niet zoveel meer uit wat je zegt, wanneer iemand een blunder maakt. De volgende keer kan jij het zijn."