Ga naar Content
Noord-Holland

Omstreden 'grafzerkkunstwerk' Egmond krijgt andere plek

23 mei 2017, 18.46 uur · Aangepast 23 mei 2017, 22.49 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

EGMOND AAN ZEE Er is eindelijk een nieuwe plek gevonden voor het omstreden Egmondse 'grafzerkenkunstwerk'. De Microben, zoals het kunstwerk heet, wordt in september verplaatst naar de Sportlaan in het kustdorp.

Door verslaggever Anne Klijnstra

Sinds het kunstwerk in juni 2014 in de tuin van verzorgingshuis de Prins Hendrikstichting (PHS) aan de Voorstraat is geplaatst, is er gedoe. De een vindt het vreselijk lelijk en doods, anderen kunnen het kunstwerk van de Egmondse kunstenares Louk van Meurs wel waarderen.

Lees ook: Drie jaar ruzie over grafzerkkunstwerk: "Voor de zomer weg"

Maar het uit vijftig gietijzeren delen bestaande kunstwerk staat illegaal in de tuin van de PHS. De tuin is net als het gebouw een rijksmonument en daar mag niet zomaar iets aan veranderen. Het kunstwerk moet dus weg. Dat beaamde ook wethouder Odile Rasch in april dit jaar. Ze beloofde dat het vóór de zomer weg zou zijn.

Lees ook: Gemengde reacties op nieuw kunstwerk Egmond

"Als er geen andere plek gevonden wordt, gaan ze zolang in de opslag", stelde Rasch. Dat laatste gebeurt nu toch niet. Het kunstwerk wordt in september verplaatst, direct van de ene naar de andere plek. Het is volgens de gemeente onnodig om het tussendoor weer op te slaan.

De gemeente heeft samen met de eigenaar van de Microben, bewonersvereniging De Parel, de nieuwe plek gevonden. Ook is overlegd met de kunstcommissie. Het kunstwerk krijgt dus een plekje aan de Sportlaan, en wel tegenover de ingang van het Roompot-vakantiepark. "Daar is een stuk groen naast het fietspad en het duin van de uitkijktoren", zo omschrijft de gemeente de nieuwe locatie.