Ga naar Content

Hoera: 50 jaar Albert Heijn op de Zaanse Schans

ZAANDAM De vlag gaat uit op de Kalverringdijk nummer 5 in Zaandam. Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat daar de 'Museumwinkel Albert Heijn' zijn deuren opende.

Toch moeten Arendine Keijzer en Lenie van Schaik gewoon aan de bak. Ook vandaag lopen er namelijk weer duizenden toeristen het museumwinkeltje plat. 

Kassa
Leni werk er het langst van de twee en zit vol verhalen. "Nee, die kassa staat er niet vanaf het begin, daar was nog geen geld voor", vertelt ze. In het begin ging het geld door een gleuf in de toonbank in de geldlade.

"Ja, de toonbank is 300 jaar oud" en "kijk, dit is een strijkstok", vertelt ze verder. Ieder object in het winkeltje heeft wel een verhaal. Arendine is vooral lovend over de weegschaal, die na al die jaren nog steeds op de gram nauwkeurig is.

Lees ook: Albert Heijn gaat nu ook televisie maken

Verhalen over bezoekers zijn er ook. Zo dacht een minister tijdens het Rusland-jaar dat dit het Czar Peter-huisje was. "Hij kwam binnen met twee bodyguards, van die enorme kerels. Maar toen hij begon te flitsen om foto's te maken, heb ik hem de deur gewezen, want dat mag niet."

5.000 gulden
Tegen het eind van de 19e eeuw verkocht Simon Hein de winkel in Oostzaan aan zijn zoon Albert. Een kopie van het kasboekje ligt nog in het museum. De winkel was toen 5.000 gulden waard. Zo'n 35 jaar later had Albert Heijn honderd winkels in het hele land. Nu wordt de waarde van het concern AHOLD in de tientallen miljarden geschat.

"Dat is allemaal met keihard werken voor elkaar gekregen," vertelt Arendine. "Maar het mooie is dat het allemaal in een winkeltje zoals dit is begonnen."

Foto: