Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam loopt miljoenen aan boetes mis door foutparkerende toeristen

22 mei 2017, 22.09 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM (AT5) Amsterdam liep afgelopen jaar zo'n drie miljoen euro mis doordat bezoekers uit het buitenland hun parkeerboetes niet betalen. Dit blijkt uit gegevens die AT5 bij de gemeente heeft opgevraagd.

Later deze week stellen D66 en het CDA vragen over de kwestie. De miljoenen lekken weg doordat er geen wettelijke mogelijkheden zijn om betalingen in het buitenland af te dwingen. Hierdoor betaalde in 2016 slechts achttien procent van de buitenlandse foutparkeerders zijn boete.

"Ruimte 'te over' voor de buitenlandse bezoeker", stelt onderzoeker stadslogistiek Walther Ploos van Amstel gekscherend. "Het feit dat je hier eigenlijk onbetaald kan staan is natuurlijk vreemd. Op de Wallen, zo hebben we pas onderzocht, betaalt zo'n 70% van de buitenlandse bezoekers niet."

Opheldering
Tel daarbij een lage pakkans en een onvermogen om boetes te innen op en je komt op jaarbasis enkele miljoenen tekort. Reden voor Diederik Boomsma (CDA) en Jan-Bert Vroege (D66) om verantwoordelijk wethouder Litjens om opheldering te vragen. 

"Een grof schandaal, dat je hier zo mee wegkomt", meent Boomsma. Het mislopen van het geld, zo meent Vroege, is nog niet eens het grootste probleem. "Het levert vooral grote problemen op met de parkeerdruk. Bovendien is het gewoon heel oneerlijk." Wat hem betreft gaat Litjens dan ook in Den Haag regelen dat Nederland buitenlandse foutparkeerders wél kan laten betalen. 

Buurtparkeren
Boomsma sluit zich hier bij aan, maar heeft ook een andere oplossing voor ogen. "Buurtparkeren in grote delen van de binnenstad. De plekken zijn hier zó schaars, dat alleen buurtbewoners en mensen die hier werken nog zouden moeten kunnen parkeren."