Ga naar Content
Noord-Holland

IJmuidenaar (34) aangehouden voor seksueel misbruik via livestream

20 mei 2017, 19.41 uur · Aangepast 20 mei 2017, 21.21 uur
Door: · Foto: Shutterstock

IJMUIDEN Een 34-jarige IJmuidenaar is vanochtend in zijn woning aangehouden, omdat hij wordt verdacht van het seksueel misbruiken van een Filipijns tienermeisje via live gestreamde gesprekken. Dat gebeurde tegen bestelling en betaling, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vanmiddag.

Het Landelijk Parket van het OM kwam op 18 januari op het spoor van de verdachte in het kader van een groter onderzoek, gericht op live streaming op het gebied van kinderporno en kindersekstoerisme. Door middel van een internet stream (via een webcam) wordt het misbruik live getoond aan een betalende klant. In sommige gevallen heeft die zelfs invloed op hoe het misbruik plaatsvindt.

Het minderjarige Filipijnse slachtoffer zou deel uitmaken van een organisatie die zich richt op het verkopen van dit soort livestream chats aan westerlingen. Dat kan zijn via Skype en Facebook, maar ook via andere sociale media. De IJmuidenaar zou al meerdere keren van hun services gebruik hebben gemaakt. 

Onderzoek
Bij het doorzoeken van de woning van de verdachte zijn diverse apparaten, waarop gegevens kunnen worden opgeslagen, aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte zal worden verhoord. Verder onderzoek moet uitwijzen welke stappen er tegen de man worden ondernomen.