Ga naar Content
Sport

Rinus Michels Award voor Peter Bosz en jeugdopleiding Ajax

19 mei 2017, 17.53 uur · Aangepast 20 mei 2017, 00.00 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks

AMSTERDAM Ajax-trainer Peter Bosz heeft vrijdag de Rinus Michels Award gewonnen voor de beste trainer van het afgelopen seizoen in de eredivisie. Bosz werd verkozen boven Giovanni van Bronckhorst van kampioen Feyenoord, Erik ten Hag (FC Utrecht), Henk Fraser (Vitesse) en Mitchell van der Gaag (Excelsior), die ook genomineerd waren.

De prijs werd uitgereikt tijdens het Nederlands Trainerscongres in het stadion van PEC Zwolle. De hoofdtrainers van de eredivisieclubs bepaalden zelf wie de award moest krijgen. Bosz eindigde in zijn eerste seizoen bij Ajax op één punt van Feyenoord als tweede in de eredivisie. De Amsterdammers spelen woensdag in Stockholm de Europa League-finale tegen Manchester United, de eerste Europese eindstrijd voor de club sinds 1996.

"Ik ben verrast, aangezien Van Bronckhorst en Fraser net echt een prijs hebben gewonnen", reageerde Bosz. Volgens Bosz gaat het lang niet zo slecht met het Nederlandse voetbal als vaak wordt gezegd. "Maar het is nu ook niet zo dat alles goed gaat omdat we nu in een Europese finale staan."

Oeuvreprijs voor Adriaanse
De Oeuvreprijs voor beste trainer/coach ging naar Co Adriaanse. Hij kreeg de prijs uit handen van Louis van Gaal. "Co heeft het vak van voetbaltrainer altijd beschermd", zei Van Gaal. "Daarom is het zo mooi dat hij nu ook gewaardeerd wordt door collega’s door middel van deze award." Adriaanse was de hoofd jeugdopleiding bij Ajax toen Van Gaal de glorietijd beleefde met de Amsterdamse club.

Diezelfde jeugdopleiding viel vrijdagmiddag ook in de prijzen. Ajax kwam als winnaar uit de koker en troefde daarmee PSV, Feyenoord en AZ af. "Het is mooie erkenning en het spreekt bovendien waardering uit voor hetgeen waar wij bij Ajax met z’n allen mee bezig zijn", sprak hoofd opleidingen Saïd Ouaali. "Met name omdat de keuze wordt gemaakt door collega’s uit het vak."

De afgelopen twee seizoenen won de jeugdopleiding van AZ de Rinus Michels Award