Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam treft maatregelen rond finale Ajax

19 mei 2017, 17.10 uur · Aangepast 19 mei 2017, 17.57 uur
Door: · Foto: ANP/ Marten van Dijl

AMSTERDAM Amsterdam treft maatregelen om ervoor te zorgen dat de vertoning van de finale van Ajax tegen Manchester United in het centrum volgende week woensdag feestelijk verloopt. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

Zo is het Museumplein, waar zo'n 100.000 supporters de eindstrijd in de Europa League kunnen zien, afgesloten en kunnen bezoekers worden gefouilleerd. Straten in de omgeving worden afgezet en er gaan extra agenten en handhavers de straat op.

Op de drie grote uitgaanspleinen Leidseplein, Rembrandtplein en Thorbeckeplein, waar ook veel fans de wedstrijd zullen volgen, geldt een voetbalverordening. Dit houdt onder meer in dat supporters niet mogen klimmen op straatmeubilair, geen gezichtsbedekkende kleding mogen dragen en geen zaken bij zich mogen hebben waar ze mee kunnen gooien, zoals blikjes, flessen en vuurwerk.

Gebiedsverbod
Tien bekende, notoire ordeverstoorders en drie anderen die voetbalgerelateerde strafbare feiten op hun naam hebben staan, krijgen een gebiedsverbod. Zij mogen op de dag van de finale en de eventuele huldiging de dag erna niet op het Museumplein komen.

Horecaondernemers in de rest van de stad mogen beeldschermen plaatsen op hun terras. De tv's moeten wel naar binnen gericht zijn. Ook gelden de sluitingstijden van het weekend op de avond van de finale.

Huldiging
Als Ajax wint, is er de volgende dag een huldiging op dezelfde locatie. Het terrein gaat om 15.00 uur open en het voorprogramma begint om 17.00 uur. Het team arriveert rond 18.00 en de officiële huldiging duurt tot 19.30 uur. Mocht dit doorgaan, dan verwacht de gemeente 150.000 supporters.