Ga naar Content
Noord-Holland

Fransman krijgt acht jaar cel voor neersteken D66-raadslid Marian Segers

18 mei 2017, 15.14 uur · Aangepast 18 mei 2017, 15.57 uur
Door: · Foto: HFV/D66 Beemster

ALKMAAR/ZUIDOOSTBEEMSTER De 43-jarige Fransman Olivier L. die vorig jaar D66-raadslid Marian Segers neerstak, verdwijnt voor acht jaar achter de tralies. Omdat er geen sprake was van voorbedachte rade, oordeelde de Alkmaarse rechtbank dat er sprake is van poging tot doodslag en geen poging tot moord.

Segers werd op 12 mei vorig jaar in haar woning neergestoken met een keukenmes en een tuinschaar. De dader ging er vervolgens in haar auto vandoor. Hoewel ze zwaargewond was, wist de gewonde en bebloede Segers op straat aandacht te trekken van buurtgenoten. 

Lees ook: Gewonde bij steekpartij Zuidoostbeemster

Dat er geen sprake was van voorbedachte rade, doet volgens de rechtbank weinig af aan de ernst. De rechter oordeelde dat het om 'een zeer ernstig geweldsdelict' gaat, dat 'enorme impact op het slachtoffer' heeft gehad en 'gevoelens van onrust in de samenleving heeft veroorzaakt'. 

Drugs
Het motief voor de geweldsuitbarsting blijft onduidelijk. L. erkende eerder dat hij voorafgaand aan zijn misdaad xtc en cocaïne had gebruikt, alleen kan niet worden vastgesteld hoeveel hij daarvan had genuttigd. Evenmin kan worden gereconstrueerd hoe zijn drugsgebruik zijn handelen heeft beïnvloed. 

Lees ook: OM: Verdachte steekpartij D66-raadslid Segers vluchtte in haar auto

Naast zijn celstraf moet L. ook een schadevergoeding van bijna 55.000 euro betalen. Met de straf komt de rechtbank tegemoet aan de eis van de officier van justitie.