Belangrijke overwinning AZ tegen FC Groningen in play-offs

17 mei 2017, 22.21 uur · Aangepast 18 mei 2017, 00.48 uur
Door: · Foto: Pro Shots/ Ed van der Pol

GRONINGEN AZ Alkmaar is de play-offs goed begonnen met een 4-1 overwinning op FC Groningen. Dankzij treffers van Alireza Jahanbakhsh, Wout Weghorst (twee keer) en Calvin Stengs mag AZ alvast stiekem denken aan de tweede ronde van de play-offs.

In Groningen was de thuisploeg de betere partij in de openingsfase en kreeg dan ook in de eerste helft de meeste kansen. Onder meer Jesper Drost, Alexander Sorloth en Oussama Idrissi kregen de bal niet tussen de palen. De eerste kans van AZ kwam na een kwartier spelen van Derrick Luckassen, maar de verdediger kopte de bal naast het doel van Sergio Padt. Vlak voor de pauze was het AZ dat ineens op voorsprong kwam. Alireza Jahanbakhsh schoot een bal van afstand achter doelman Padt. Scheidsrechter Bas Nijhuis floot gelijk na de openingstreffer voor de pauze.

45' ⚽️ GOAL! Jahanbakhsh 0-1.#az #groaz#jahanbakhsh #playoffs pic.twitter.com/5wFYbRZHSJ

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) May 17, 2017

De tweede helft begon zonder de doelpuntenmaker. Jahanbakhsh bleef met een blessure achter in de kleedkamer en werd vervangen door Calvin Stengs. AZ kreeg in de 56e minuut een enorme kans op een tweede treffer. Een knappe aanval eindigde echter bij Joris van Overeem. De middenvelder schoot de bal vanuit kansrijke positie op de voeten van Padt. AZ kwam tien minuten later dan toch op 0-2. Een voorzet van rechts werd door Wout Weghorst hard tegen de touwen geschoten. FC Groningen bracht de marge direct weer terug tot één. Vanuit het niets kreeg Drost de bal voorbij Tim Krul (1-2).

66' ⚽️ GOAL! Weghorst 0-2.#az #groaz#weghorst #playoffs pic.twitter.com/D2VosX02cn

Calvin Stengs met de 3-1
Vijf minuten na de treffer van Drost maakte invaller Stengs zijn eerste treffer in het elftal van John van den Brom. De vleugelspeler kwam naar binnen en na een combinatie met Van Overeem schoot hij de 1-3 fraai binnen.

74' ⚽️ GOAL! Stengs 1-3.#az #groaz#stengs #eredivisie pic.twitter.com/GKiDX4JXEm

Diep in de blessuretijd maakte Weghorst zijn tweede treffer en bracht de eindstand op 1-4.

90'+2 ⚽️ GOAL! Weghorst 1-4.#az #groaz#weghorst #eredivisie pic.twitter.com/dEzjwh6NjA

Zaterdagavond om 20.45 uur is de returnwedstrijd in Alkmaar. AZ moet dan de 4-1 voorsprong verdedigen. Bij winst treft AZ waarschijnlijk FC Utrecht. Zij versloegen vandaag in een uitwedstrijd SC Heerenveen met 3-1

Opstelling FC Groningen: Padt; Hiariej, Reijnen, Memisevic (Baas/69), Davidson; Drost, Bacuna, Jenssen, Idrissi; Linssen (Hrustic/69), Sørloth (Van Weert/56)