Ga naar Content

Onrust om radioactief grondwater in Petten

PETTEN Omwonenden van de kernreactor in Petten maken zich grote zorgen over radioactief tritium dat in het grondwater zit. NRG, de beheerder van de kernreactor, is al sinds 2012 bezig met het zuiveren van het grondwater en wil een forse verruiming van de toegestane hoeveelheid tritium om aan de Europese norm te kunnen voldoen. Dat roept vragen op bij kritische volgers van de kernreactor.

Het licht radioactieve tritium lekte tot 2012 uit één van de leidingen buiten de reactor. De stof sijpelt nu via het grondwater langzaam tot buiten het onderzoekersterrein van Petten. Tot grote ergernis van de vereniging Pettemerduinen Kernreactor Vrij. "Heel vaak is het patroon: er is niks aan de hand en dan blijkt er wel wat aan de hand maar niet ernstig, dan blijkt het wel ernstig maar dan kan het niet opgelost worden omdat het technisch ingewikkeld is of vanwege de kosten."

Ongerust
Het tritiumlek werd in 2012 ontdekt, maar was er al langer. Raat is daar ongerust over. "Het stapelt zich op: dubieuze veiligheidscultuur, problemen met radioactief afval en nu het lekken van tritium. Ik weet niet wat erger is: dat ze het niet wisten of dat ze het verborgen hebben gehouden." Omwonenden kregen te horen dat de verontreiniging zich zou beperken tot het onderzoeksterrein. "Nu vijf jaar later blijkt dat ook niet waar te zijn."

NRG zuivert het grondwater met een speciale installatie. Elke week worden monsters genomen om de hoeveelheid tritium in het grondwater te meten. De apparatuur wordt gecontroleerd door het RIVM. Stralingsdeskundige Folkert Draaisma van NRG legt uit dat het bedrijf zelf, met goedkeuring van het Rijk, beoordeelt of het water afgevoerd moet worden of op het rioolstelsel kan worden geloodsd.

Risico
Ondanks de maatregelen zal het tritiumhoudende grondwater toch richting de recreatiegebieden en bollenvelden sijpelen. Daarom wil NRG de norm voor verontreiniging met een factor 50 verhogen. Draaisma: "Wij willen een hogere limiet, want het risico is verwaarloosbaar. Als mensen elke dag twee liter van ons grondwater zouden drinken dan blijven ze onder de blootstelling die wij een 'onbeduidende dosis' noemen." 

De vereniging Pettemerduinen Kernreactor Vrij dient een bezwaarschrift in tegen de verhoging van de verontreinigingsnorm. Marja Raat is verbijsterd: "Ik zou meneer Draaisma willen uitdagen: kan ik bij u aan kloppen als het wel schadelijk blijkt? Wilt u dan mijn schade vergoeden?" 

Foto: NH Nieuws