Ga naar Content
Noord-Holland

Lovende reacties na documentaire over Heerhugowaardse jeugdinrichting

16 mei 2017, 19.19 uur · Aangepast 5 december 2018, 08.06 uur
Door: · Foto: KRO NCRV / Teledoc - Probleemkind (2017)

HEERHUGOWAARD De documentaire 'Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging' maakt veel positieve reacties los bij kijkers. De documentaire gaat over kinderen met sterke gedragsproblemen die in de gesloten jeugdinrichting Transferium in Heerhugowaard verblijven.

De gefilmde jongeren leven in de jeugdinrichting volledig afgesloten van de buitenwereld en willen allemaal hetzelfde: zo snel mogelijk weer terug naar huis. In de documentaire die NPO 2 gisteravond uitzond, wordt de kijker meegenomen in het verhaal van diverse kinderen die elk met hun eigen reden in de inrichting verblijven.

Veilige plek
"De kinderen hier zijn opgesloten. Het is geen gevangenis, maar het is wel dicht. Waarom komen kinderen hier terecht? Weglopen, drugsdealen, echtscheidingen, misbruik, poging tot zelfmoord... Het voelt soms als straf om hier te zitten. Maar het is ook een veilige plek", vertelt regisseur Rolf Orthel in de documentaire. 

In de film laat hij zien hoe het dagelijks leven eraan toe gaat in de inrichting, voor zowel de kinderen als hun begeleiders. Er zijn intensieve therapieën en gesprekken, rechtszaken, drugscontroles en veel kwetsbare momenten van de kinderen te zien.

Maar het is niet alleen moeilijk. Ook hun kracht, het plezier dat zij samen kunnen hebben en hun persoonlijke vooruitgang worden in beeld gebracht. "De kinderen hier zijn onzeker. Bang soms ook. Zij gaan vanuit een moeilijke positie opnieuw de wereld in", sluit Orthel de documentaire af.

Lovende reacties
Op sociale media wordt lovend gesproken over het in beeld brengen van dit verhaal, en wordt er bewondering geuit voor de hulpverleners. "Puur, moedig, heftig en ingewikkeld", beschrijft een Twitteraar de documentaire.

"Ben er stil van… prachtig weergegeven, niet het probleemkind, maar hun potentie", tweet een ander. "'Als je je heel klote voelt bel me dan, maakt niet uit op welk tijdstip in de nacht.' Geweldige hulpverlener!", vindt een andere Twitteraar.

Ga deze docu zien. Puur, heftig, moedig en ingewikkeld. De verhalen achter de jongeren... #2doc #jeugdzorg
2Doc: - https://t.co/ss1RJnATBI

— Sanne (@f_sanne) May 15, 2017

#2doc de tissues zijn niet aan te slepen. Wat grijpt deze docu mijn persoonlijk aan.

— Karin (@karinn03) May 15, 2017

@maartjetraint ben er stil van…prachtig weergegeven, niet het probleemkind, maar hun potentie ??❤️ #probleemkind #2doc

— Erma (@hermafrederika) May 15, 2017

Mensen in hun kracht zetten en vertrouwen geven: beste indirecte advies van deze documentaire. #npo2 #2doc

— Pascal Cuijpers (@pascalcuijpers) May 15, 2017

#2doc Met knoop in maag aan t kijken naar indrukwekkende,aangrijpende docu.Bewondering vd clienten,maar ook de staf.Knokken,allemaal.

— Anna Schermerh (@Anna_Pom) May 15, 2017

#2doc hoewel er veel aan de hand is met de jongeren overheerst positief gevoel na deze mooie documentaire. Ze worden in hun waarde gelaten.

— nienkeheeres (@nienkeheeres) 15 mei 2017